dc.contributor |
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia |
dc.contributor |
Fanlo Grasa, Raül Joaquim |
dc.contributor |
Romero del Castillo Shelly, Mª del Rosario |
dc.contributor.author |
Ciprés Tiscar, Àlex |
dc.contributor.author |
Bea Enrich, Joan |
dc.coverage.spatial |
east=1.7736633710937895; north=42.43889357048986; name=Pirineu, Catalunya, Espanya |
dc.date |
2010-07-20 |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/2099.1/10102 |
dc.language.iso |
cat |
dc.publisher |
Universitat Politècnica de Catalunya |
dc.rights |
Attribution-NonCommercial 3.0 Spain |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/es/ |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Indústries agroalimentàries::Productes d'origen animal |
dc.subject |
Dairy products industry--Spain |
dc.subject |
Sector formatger català |
dc.subject |
Formatgeries artesanes |
dc.subject |
Caprines i bovines |
dc.subject |
Ramat |
dc.subject |
Formatge -- Indústria i comerç -- Catalunya |
dc.title |
Diagnòstic de les formatgeries artesanes del Pirineu català |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.description.abstract |
En aquest treball de final de carrera es fa un anàlisi sobre la situació actual del sector
formatger artesà del Pirineu català, a través d’una enquesta i visites realitzades a trenta
tres formatgeries artesanes (divuit amb ramat) i altres dos explotacions ramaderes
subministradores de llet. La llet de cabra és la utilitzada en més formatgeries, tot i que la
de vaca és la que aporta més quantitat de litres processats. La majoria de formatgers
artesans dels Pirineus fan formatge madurat amb llet crua de ramat propi.
Les formatgeries acostumen a estar lligades a un context familiar i formen empreses
autònomes. Els formatgers tenen un grau d’associacionisme molt elevat, i gairebé tots
reben o han rebut (sobretot als inicis de la formatgeria) assessorament tècnic. El tema del
xerigot sembla trobar sortida eficaç en les diverses opcions.
La gran majoria de formatgeries s’allotgen en els baixos d’una masia o cases de pagès i
compten amb instal·lacions adequades com pasteuritzadors, cubes, premses, taules de
treball, cambres de fred, de maduració, etc.
Les explotacions ramaderes són majoritariament caprines i bovines, mentre que les
ovines són minoritaries. Es treballa amb les races Frisona en boví, Murciano-Granadina i
Alpina principalment en caprí i diverses races i creuaments entre ovelles en oví.
La relació entre explotacions i formatgeries és molt estreta, ja que la gran majoria de
formatgers orienten als ramaders (en diverses ocasions són ell mateixos), pel que fa el
maneig del ramat.
La comercialització dels productes es basa en un sistema directe (botiga pròpia) o basat
en minoristes, intentant estalviar al màxim el número intermediaris. |