dc.contributor |
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia |
dc.contributor |
Barco Guijarro, M. Carmen |
dc.contributor.author |
Tarodo Casado, Alícia |
dc.date |
2010-07-20 |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/2099.1/9814 |
dc.language.iso |
cat |
dc.publisher |
Universitat Politècnica de Catalunya |
dc.rights |
Attribution-NonCommercial 3.0 Spain |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/es/ |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura::Agricultura sostenible |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Aspectes econòmics |
dc.subject |
Organic farming--Economic aspects |
dc.subject |
Agriculture, Cooperative--Spain--Catalonia |
dc.subject |
Cooperativa de consum |
dc.subject |
Proveïdors |
dc.subject |
Producte ecològic |
dc.subject |
Autogestió |
dc.subject |
Benefici de producte |
dc.subject |
Sistemes de costos |
dc.subject |
Agricultura biològica -- Aspectes econòmics |
dc.subject |
Cooperatives agrícoles -- Catalunya |
dc.title |
Model de cooperativisme de consum: evolució, organització i sistema de costos, en el cas pràctic del grup de consum responsable Cistella Verda del Masnou |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.description.abstract |
El present treball final de carrera sorgeix com a conseqüència de la recopilació i
processat d’informació referent a l’aparició de models cooperativistes de consum i
en especial al cas pràctic del grup de consum responsable Cistella Verda.
Els actuals models de consum deslocalitzats, basats en la producció intensiva de
producte, els marges de benefici que tenen els intermediaris i les grans superfícies
de consum, estan afectant de manera decisiva als petits productors. Per altra banda
l’opció de consum ecològic, tant en origen com en processat, junt amb la seva
distribució en petits i mitjans comerços amb marges de benefici elevats fan que
només un col·lectiu de consumidors prou solvent pugui accedir-hi.
Tenint com a referència d’altres iniciatives similars, i dintre d’un període
d’efervescència de models alternatius de consum, va néixer la Cistella Verda al
Masnou. Fa cinc anys, un grup reduït de persones van creure en l’alternativa
ecològica de consum així com la relació directe amb els proveïdors enfront un
model de comerç globalitzat i marges de benefici d’intermediaris excessivament
elevats. Aquest grup de persones, es va consolidar des d’un inici amb 45 famílies
que es van constituir com una entitat sense ànim de lucre que promou el consum
responsable d’aliments.
El projecte, a l’actualitat, va més enllà d’un model de consum, esdevenint alhora un
model d’autogestió que avarca d’altres iniciatives i requereix de la implicació dels
seus membres. En aquest treball, es pretén presentar aquest model portat a la
pràctica, mitjançant la seva història, organització i perfil dels seus membres així
com l’estudi econòmic de les despeses i ingressos durant aquest període. |