Notas:
|
Introducció i objectius: Es de vital importància en els infants dur a terme uns adequats hàbits alimentaris ja que influeixen en multitud d’aspectes, com l’estat ponderal i els resultats acadèmics, claus en el desenvolupament personal. L’objectiu ha estat centrat en determinar si existeix relació entre els hàbits alimentaris que realitzen diàriament els escolars i els resultats acadèmics obtinguts.
Material i mètodes: És un estudi descriptiu, observacional i transversal, realitzat en 82 alumnes de 4t, 5è i 6è de primària, d’edat compresa entre els 9 i 12 anys. Les variables a estudiar han estat múltiples donat què l’estudi s’ha dividit en tres parts. Per avaluar l’estat ponderal s’ha determinat amb la variable IOTF (International Obesity Task Force) mitjançant pes, talla, circumferència cintura, IMC, sexe i edat. Els resultats acadèmics i els hàbits alimentaris s’han obtingut mitjançant dos enquestes.
Resultats: L’anàlisi realitzat mostra un 24,7% d’alumnes amb excés de pes i un 75,3% amb un pes saludable. S’ha observat millors resultats en aquells alumnes que presenten tan normopès com també un major nivell d’adherència a la dieta mediterrània. Ha estat estadísticament significativa la participació dels pares en l’escola per l’obtenció de millors resultats acadèmics.
Conclusions: A partir d’aquesta investigació s’han obtingut resultats amplis donat que s’ha comprovat què entre els resultats acadèmics, els hàbits alimentaris i l’estat ponderal pot existir una relació. No obstant, per poder obtenir resultats estadísticament significatius seria necessari realitzar un estudi amb una major mida mostral i dur a terme un anàlisi multivariant que contempli la inclusió de tots els factors vinculats a la problemàtica. |