Notes:
|
Introducció: Diversos estudis mostren una associació entre els patrons d’alimentació i el consum de tàbac, on s’ha pogut observar un consum menys saludable d’aliments i nutrients entre les persones fumadores (Elizondo & Aguinaga, 2006) i (Margetts & Jackson, 1993). L’existència d’aquests hàbits podria perjudicar de manera doble l’estat nutricional de l’individu: cada un d’aquests hàbits, per separat, té efectes negatius
Objectiu principal: Esbrinar els hàbits alimentaris en una mostra de pacients fumadors en relació a altres persones de similars característiques d’edat no fumadores.
Metodologia: Estudi descriptiu d’una mostra representativa de 47 fumadors/es i 43 no fumadors/es amb mitjanes d’edat de 45,29 ± 10,886 i 41,30 ± 14,325 respectivament. Es van estudiar els hàbits alimentaris amb un qüestionari de freqüència alimentària i l’activitat física amb el qüestionari internacional d’activitat física (IPAQ). També es van utilitzar per als pacients fumadors qüestionaris d’impulsivitat, ansietat i dependència.
Resultats: Els fumadors presenten un consum baix i estadísticament significatiu respecte els no fumadors de làctics i derivats; de patates, arròs, pa, pa integral i pasta; fruites; verdures i hortalisses. En general les persones que fumen també prenen diàriament cafè. Es va determinar que el grup de fumadors/es és menys actiu i en conseqüència més sedentari, a més a més també és va determinar que a més dependència de tabac més elevat és el IMC.
Conclusions: L’alimentació dels fumadors presenta un perfil alimentari menys saludable. Al mateix presenten un estil de vida més sedentari. Les intervencions en els fumadors, no només s’haurien de centrar a ajudar en deixar de fumar, sinó també en millorar la seva dieta i estils de vida. |