To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/10459.1/46860

Llengua i educació: una relació de poder contradictòria
Mayoral Arqué, Dolors
A partir d'una aproximació a les dades estadístiques aparegudes en dues enquestes recents sobre el coneixement, l'ús i la configuració de les identitats lingüístiques en els joves, s'analitza la influència de l'escola en la reproducció lingüística d'una llengua minoritzada. S'observa que, mentre que el sistema educatiu té una gran importància en la reproducció dels coneixements tant orals com escrits de la llengua, disminueix la seva influència en la determinació dels usos lingüístics en llengua catalana, així com és nul el seu efecte en la configuració de la identitat lingüística catalana dels joves. A partir d'aquesta constatació, s'analitzen les possibles causes i es proposen alternatives que plantegen la configuració de la identitat lingüística dels joves com un projecte de futur.
A partir de una aproximación a los datos estadísticos aparecidos en dos encuestas recientes sobre el conocimiento, el uso y la configuración de las identidades lingüísticas en los jóvenes, se analiza la influencia de la escuela en la reproducción lingüística de una lengua minorizada. Se observa que, mientras que el sistema educativo tiene una gran importancia en la reproducción del conocimiento de la lengua tanto a nivel oral como escrito, disminuye su influencia en la determinación de los usos de la identidad lingüística catalana de los jóvenes. A partir de esta constatación, se analizan las causas posibles y se proponen alternativas que plantean la configuración de la identidad lingüística de los jóvenes como un proyecto de futuro.
We analysed the influence of schooling on the linguistic reproduction of a minority language from an approximation of statistical data that appeared in two recent surveys about the knowledge, use and configuration of the linguistic identities of young people. It was observed that, while the educational system has a major influence upon the reproduction of knowledge about language, in both its spoken and written forms, it has a more reduced role in determining the linguistic uses of Catalan. It therefore has little or no influence upon the configuration of Catalan linguistic identity in young people. On the basis of these findings, we have analysed the possible reasons for this situation and proposed alternatives that suggest the configuration of the linguistic identity of young people as a future project.
2004
Lingüística
Sociolingüística
Català -- Ús
Català -- Ensenyament
Igualtat d'oportunitats educatives
Joves
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca
cc-by-nc-nd (c) Mayoral, 2004
article
Associació Catalana de Sociologia;
Institut d´Estudis Catalans
         

Full text files in this document

Files Size Format View
002543.pdf 100.9 KB application/pdf View/Open

Full text files in this document

Files Size Format View

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

 

Coordination

 

Supporters