Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/97443

Disseny d'un pla docent d'acord amb la filosofia ECTS per a la titulació de Nutrició humana i dietètica (Matèria Bromatologia i tecnologia dels aliments)
Boatella Riera, Josep
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat de Barcelona
El projecte s’ha desenvolupat, en quatre etapes: a) recollida de dades: competències professionals, característiques de la titulació en diferents universitats i tasses d’èxit avaluacions dels estudiants; b) anàlisi i reflexió sobre la informació recollida; c) realització d’una enquesta als diferents entorns professionals i sobre les millores que, a títol experimental, s’han introduït durant aquest període, en la docència i d) formulació d’una proposta de pla docent. Cal dir que superada la meitat de la durada del projecte, es va fer pública la fitxa corresponent a la titulació i per tant els seus criteris i indicacions ja s’han inclòs en la proposta. Quan als tres primers apartats i com a aspectes mes destacables, s’observa: dificultat per configurar l’ensenyament atesa la seva dualitat individu – aliment, l’existència d’un cert grau de discrepància quant a continguts, entre les propostes del professorat i els interessos analitzats des dels àmbits professionals, en funció de l’àrea de treball. D’altra banda, i ja concretament en relació amb la matèria analitzada (Bromatologia i Tecnologia dels aliments), s’observa una evident inadequació de la distribució de la matèria en assignatures en el vigent pla d’estudis, tant pel que fa a la seva ubicació temporal com d’alguns dels seus continguts. Quan a l’apartat d), es proposen els següents aspectes de tipus general: definir 4 blocs temàtics (química i bioquímica dels aliments, bases de tecnologia dels aliments, control d’aliments, integració i descriptiva d’aliments). Amb aquests blocs, s’haurien de poder configurar alguna/es assignatura/es, fins i tot conjuntament amb blocs generats a partir d’altres mòduls. Es proposen competències a assolir per a cadascun, metodologies docents aplicables i també, el disseny d’activitats de treball individual o en grup. Quant a les pràctiques, s’han de centrar especialment en el bloc corresponent al control de qualitat d’aliments, a un nivell adequat per als objectius de la titulació.
The project has been developed in four stages: a) collection of datum: professional competences,characteristic of the qualifications in different universities and cups of success and evaluations of the students; b) analysis and discussion on the information colected c) performance of a survey in the different professionals and the improvements that, in experimental sense, have been included during this period and d) formulation of a general proposal of the educational plan.It is necessary say that overcome half of the duration of the project, the schedule about the degree was made public with the qualifications and proposals that has already been included in the proposal.About the three first sections and as outstanding aspects it is observed: hampered to configure the education, given the duality individual - food . the existence of a certain degree of discrepancy among the proposals of the teaching staff in contents and the interests analyzed from the professional areas, depending on the area of work. Of another side, and already precisely in relation to the subject analyzed (Bromatology and Food Technology ), an evident inadequacy of the distribution of the matter is observed in subjects in the valid or actual plan of studies, regarding its temporary location as well as of some of their contents.In section d), the following aspects of general type are proposed: describing 4 thematic blocks (chemistry and biochemistry of the foods, bases of technology of the foods, control of foods, integration and descriptive of foods). The design of activities of work individual or in group that make the real knowledge of products possible, is proposed. In the practices, they have to focus especially on the block corresponding to the quality control of foods, at a level suitable for the goals of the qualifications.
07-02-2011
37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure
Dietètica -- Ensenyament universitari
Tecnologia dels aliments -- Ensenyament universitari
Espai Europeu d'Educació Superior
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
50 p.
Informe
Els ajuts de l'AGAUR;2006MQD00179
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
2006MQD00179_Comú_i_Lliure.pdf 1.203 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados

Otros documentos del mismo autor/a

Guardiola Ibarz, Francesc; Rafecas Martínez, Magdalena; Codony Salcedo, Rafael; Boatella Riera, Josep
Hernández, N.; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep
Lluch, M. C.; Pascual, J.; Parcerisa Egea, Javier; Guardiola Ibarz, Francesc; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep
Lluch, M. C.; Roca de Vinyals, M.; Parcerisa Egea, Javier; Guardiola Ibarz, Francesc; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep
Guardiola Ibarz, Francesc; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep