Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/96593

Anàlisi ambiental de les platges de Sitges: evolució de la qualitat del litoral i estudi d'impactes
Costa Verda (Grup de recerca); Cabrera Salvat, Marcel; Martínez Garrido, Enric; Palomino de Dios, Alejandro
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Sánchez Cabeza, Joan Albert; Rieradevall, Joan; Boada, Martí, 1949-; Duch Cortinas, Jordi
L’explosió del sector turístic experimentat en les costes catalanes des de principis dels anys 60 ha provocat un important impacte sobre el medi litoral català i el seu principal atractiu turístic, les platges. Sitges és un municipi annex a una important zona urbana (Barcelona), i s'ofereix com a indret de segona residència i ciutat de vacances, sobretot a l’estiu, incrementant fortament la pressió sobre el medi. L'objectiu principal d'aquest projecte ha estat estudiar les pertorbacions sobre alguns aspectes del sistema litoral Sitgetà: el perfil litoral i la dinàmica sedimentària, la qualitat microbiològica de les aigües i la sorra, els cabals d'aigües residuals tractades i els residus de les platges. A partir dels registres de neteja en platges, proposem el rebuig i envasos en sorra (concentració de residus, kg/m2) com a nou indicador de presència d’usuaris a les platges (usuaris/m2). La diagnosi realitzada indica que l'estat físic de les platges de Sitges respon a les actuacions en matèria d'obres marítimes en interacció amb les dinàmiques sedimentaries. Pel que fa als anàlisis microbiològics de l'aigua i la sorra trobem una situació regulada a excepció de pics provocats per pluges puntuals. Malauradament hem vist com es podrien potenciar el valors ambientals de totes les parts treballades si es fomentessin figures de protecció del medi, la regeneració d’espècies vegetals tan fora com dins de l'aigua i es garantís una gestió de l’aigua 100% eficient i sense causar intromissions en el desenvolupament dels ecosistemes.
La explosión del sector turístico experimentada en las costas catalanas desde principios de los años 60 ha provocado un importante impacto sobre el medio litoral catalán y su principal atractivo turístico, las playas. Sitges es un municipio anexo a una importante zona urbana (Barcelona), y se ofrece como lugar de segunda residencia y ciudad vacacional, sobre todo en verano, incrementando fuertemente la presión sobre el medio. El objetivo principal de este proyecto ha estado estudiar las perturbaciones sobre algunos aspectos del sistema litoral de Sitges: el perfil litoral i la dinámica sedimentaria, la calidad microbiológica de las aguas i la arena, los caudales de aguas residuales tratadas i los residuos de las playas. A partir de los registros de limpieza en playas, proponemos las basuras (junto con los envases) en arena (concentración de residuos, Kg/m2) como un nuevo indicador de presencia de usuarios en las playas (usuarios/m2). La diagnosis realizada indica que el estado físico de las playas de Sitges responde a las actuaciones en materia de obras marítimas en interacción con las dinámicas sedimentarias. Por lo que incumbe a los análisis microbiológicos del agua i la arena encontramos una situación regulada a excepción de picos producidos por lluvias puntuales. Desafortunadamente hemos visto como se podrían potenciar los valores ambientales de todas las partes trabajadas si se fomentaran figuras de protección del medio, la regeneración de especies vegetales tanto fuera como dentro del agua y se garantizase una gestión del agua 100% eficiente y sin causar intromisiones en el desarrollo de los ecosistemas.
The boom of the tourist industry in the Catalan coast since early 60's has brought a significant impact on the Catalan coastal environment and its main appeal, the beaches. Sitges is a town nearby a wide urban area (Barcelona) and shows itself as a seaside resort for vacation or second residences, mainly in summer, increasing strongly the pressure on the environment. As a main objective, this project wanted to study the different impacts in the Sitges coastal environment: the seaside line and the sediment dynamics, the microbiological quality of water and sand, the amount of treated sewage water and waste materials on the beaches. From the council’s record of beach cleaning tasks, we suggest waste and containers (concentration of residue, kg/m2) as a new indicator of attendance in the beach (users/m2). The diagnosis indicates that the physical state of the beaches of Sitges is related to the interaction between maritime construction works and sedimentary dynamics. Regarding the water and sand microbiological analysis, we find a well regulated status with the exception of peaks provoked by prompt rains. We have seen how the environmental values of all the sections studied could increase if figures of environmental protection were promoted, together with the regeneration of vegetal species (in or out of water) and a 100% efficient water management without interferences with the development of the ecosystems.
07-2010
504 - Ciències del medi ambient
Turisme litoral -- Sitges (Catalunya)
Platges -- Aspectes ambientals -- Sitges (Catalunya)
Platges -- Sedimentació
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
PFC_CostaVerda_01.pdf 8.855 MB PDF Projecte vol. 1
PFC_CostaVerda_02.pdf 5.626 MB PDF Projecte vol. 2
PFC_CostaVerda_resum.pdf 491.4 KB PDF Resum del projecte

Mostrar el registro completo del ítem