Avaluació de la capacitat de segrest de carboni d'un sòl restaurat amb fangs de depuradora : paper de les propietats físiques del sòl
Perera Bach, Idoia
Alcañiz, Josep M., (Josep Maria) dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Ojeda Castro, Franklin Gerardo, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2010
Descripció: 120 p.
Resum: S'ha estudiat el grau de protecció física del carboni dins d'agregats de diferents mides en un sòl d'una pedrera restaurada fa 17 anys amb terres adobades amb fangs de depuradora, i s'ha interpretat el seu paper en el context del segrest de carboni en el sòl. La metodologia aplicada es basa en la d'humitejament ràpid dels agregats del sòl per immersió en aigua (Le Bissonnais, 1996), que simula l'estabilitat d'un sòl sec que es veu sotmès a processos tals com la inundació local o saturació ràpida. També s'ha determinat la quantitat de carboni oxidable present en els agregats del sòl amb el mètode de Nelson i Sommers (1982). Els resultats han mostrat que l'adobat amb fangs de depuradora contribueix a augmentar el contingut de carboni orgànic en els agregats del sòl i n'estimula el segrest a mitjà termini (unes 10 tones ha-1 en 17 anys), aportant estabilitat al sòl i protegint físicament el carboni orgànic dins dels agregats de mida major (5-2 mm). A més s'ha constatat que per determinar l'estabilitat del carboni segrestat en el sòl cal conèixer com es distribueix entre les diferents mides d'agregats. Finalment, l'augment del segrest de carboni en el sòl propiciat per l'aplicació dels fangs de depuradora li dóna més capacitat per fixar CO2 atmosfèric.
Resum: Se ha estudiado el grado de protección física del carbono dentro de agregados de diferentes tamaños en un suelo de una cantera restaurada hace 17 años con tierras abonadas con lodos de depuradora, i se ha interpretado su papel en el contexto del secuestro de carbono en el suelo. La metodología aplicada se basa en la de humedecimiento rápido de los agregados del suelo por inmersión en agua (Le Bissonnais, 1996), que simula la estabilidad de un suelo seco sometido a procesos como la inundación local o la saturación rápida. También se ha determinado la cantidad de carbono oxidable presente en los agregados del suelo con el método de Nelson i Sommers (1982). Los resultados han mostrado que la aportación de lodos de depuradora contribuye a aumentar el contenido de carbono orgánico en los agregados del suelo y estimula su secuestro a medio plazo (unas 10 toneladas ha-1 en 17 años), dando estabilidad al suelo y protegiendo físicamente el carbono orgánico dentro de los agregados de mayor tamaño (5-2 mm). Además, se ha constatado que para determinar la estabilidad del carbono secuestrado en el suelo es necesario conocer cómo se distribuye entre los diferentes tamaños de agregados. Finalmente, el aumento del secuestro de carbono en el suelo propiciado por la aplicación de los lodos de depuradora le confiere más capacidad para fijar CO2 atmosférico.
Resum: The degree of physical protection of the carbon inside aggregates of different sizes in a soil amended with sewage sludge from a restored quarry 17 years ago has been studied, and the role in the context of soil carbon sequestration has been interpreted. The applied methodology bases on fast wetting by immersion of soil aggregates in water (Le Bissonnais, 1996) that simulates the stability of a dry soil submitted to processes as flooding or fast saturation. Also, the quantity of oxidable carbon present in soil aggregates has been determined with Nelson and Sommers method (1982). The results have showed that the sludge amendment contributes to increase the content of organic carbon in soil aggregates and stimulates his medium-term sequestration (approximately 10 tons ha-1 in 17 years), contributing to the soil stability and to the physical protection of the organic carbon inside the aggregates of bigger size (5-2 mm). In addition, in order to determine the stability of the sequestered carbon in the soil, it is necessary to know how it is distributed between the aggregates of different sizes. Finally, the increase of organic carbon sequestered in the soil propitiated by the application of the sewage sludge awards more aptitude to fix atmospheric CO2.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Fangs obtinguts per depuració ; Aprofitament ; Sòls ; Propietats fisicoquímiques



Resum del projecte
11 p, 373.9 KB

Projecte
120 p, 3.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-04-04, darrera modificació el 2022-09-28



   Favorit i Compartir