Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/9064

El control electrònic com a pena
González Banqué, Crisitina
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat Autònoma de Barcelona
El control electrònic s'ha aplicat a l'àmbit comparat, principalment, com a instrument de control de l'arrest domiciliari com a mesura cautelar i com a pena, i també en l'àmbit penitenciari junt a formes de compliment de la pena de presó en semillibertat. Des d'una justificació retribucionista de la pena es pot acceptar el control electrònic perquè té suficiència punitiva, pot aplicar-se de forma proporcional i no es degradant. D'altra banda, una justificació utilitarista de la pena accepta el control electrònic perquè redueix la delinqüència. Tot i que la seva aplicació a l'àmbit comparat no ha estat majoritàriament com a alternativa a la presó, es tracta d'un instrument que pot conferir credibilitat i potencial reduccionista a un sistema de penes alternatives. A l'ordenament espanyol pot considerar-se una mesura susceptible de ser aplicada dins el marc constitucional, malgrat afecti a determinats drets fonamentals. La seva previsió normativa com a pena i a l'àmbit penitenciari es molt escassa i presenta diversos problemes interpretatius. Quant a la seva aplicació a España, es reduïda a l'àmbit penitenciari i pràcticament inexistent com a pena. La credibilitat i potencial reduccionista que pot aportar el control electrònic a un sistema de penes alternatives permet defensar l'ampliació del seu ús al nostre ordenament en els supòsits ja previstos normativament i en d'altres de nous.
Electronic monitoring's main use in the penal system is to control the compliance of house arrest implemented as a pretrial mesure, as a community sentence and as a way of execute a prison sentence. Electronic monitoring can be considered a retributive punishment because it is enough punitive, can be a proporcionate sentence, and because it doesn't atempt to dignity, Also, this punishment can be justified because it reduces crime. In general it has not been implemented as an alternative to prison but it can be considered a credible mesure with capacity to reduce prison. Its use in Spain can be considered constitutional, although the mesure affects different human rights, mainly privacy. In the Spanish penal system, electronic monitoring's regulation is not suficiently developed and its application is reduced. Extend its use in the Spanish Penal System is desirable because its a credible punishment with capacity to reduce the use of prison.
09-07-2008
343 - Dret penal. Delictes
Penes
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
9 p.
Informe
Els ajuts de l'AGAUR;2007FIC 00618
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
Memòria. FI. Cristina González Banqué..pdf 52.94 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem