La producció d’aliments s’ha incrementat a una velocitat sense precedents en els últims temps; des dels anys seixanta fins als nostres dies, la proporció de persones amb fam al món desenvolupat s’ha reduït des del 50% fins al 20%, és a dir que avui en dia encara segueixen passant gana més de 790 milions de persones en el món desenvolupat. Aquesta disminució de la fam s’ha pogut aconseguir gràcies no només a les millores tecnològiques sinó també a l’elevat control higiènic per tal d’impedir les alteracions en els productes alimentaris durant la producció, preparació i distribució d’aquests.L’origen de les alteracions en els aliments està provocat per:- la presència de contaminants físics, químics o microbiològics que es troben en l’entorn més immediat al producte alimentari,- la multiplicació de microorganismes per falta de control de les condicions ambientals o bé,- per una eliminació i/o destrucció insuficient dels organismes patògens.En conseqüència, és important tenir un coneixement exhaustiu de tots els requisits higiènics que s’han de complir en l’elaboració, manipulació i distribució dels aliments per tal d’actuar i preveure sobre les possibles alteracions que al llarg d’una cadena de producció pot presentar un aliment.Un disseny sanitari adient en qualsevol tipus de construcció, instal·lació o equip en contacte directa o indirecta amb els aliments és una condició prèvia per poder garantir la producció higiènica i per impedir les alteracions en els aliments.La raó d’aquest projecte és facilitar la recerca de les condicions de disseny dels elements que puguin afectar la inocuitat dels aliments, basant-nos en reglamentacions, normatives nacionals i internacionals i altres documents amb fonament tècnic.Les empreses alimentàries i de begudes constitueixen un dels sectors industrials més importants tant a Catalunya com a Espanya i per tant aquest projecte pot ser molt útil com a font d’informació en disseny sanitari dels elements més significatius. |