Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/62930

Disseny d'un mètode de valoració d'itineraris d'educació ambiental i aplicació a l'àmbit Parc Natural de l'Alt Pirineu - Alt Urgell
Edukamb (Grup de recerca); Nualart i Nieto, Anna; Arroyo i Moras, Fco. Javier; Pujantell i Albós, Josep Antoni
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Duch Cortinas, Jordi; Masqué Barri, Pere; Rieradevall, Joan; Ramon Riba, Antoni;
El Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) està creant una xarxa d’itineraris d’educació ambiental amb l’objectiu de divulgar els valors del parc i conscienciar els seus visitants sobre la importància de conservar el medi ambient. El desenvolupament de mètodes de valoració de l’aptitud de potencials itineraris d’educació ambiental pot servir per crear eines de gestió molt útils a l’hora d’ampliar aquesta xarxa de senders. Per aquest motiu, un grup anterior de la llicenciatura de Ciències Ambientals va desenvolupar el preprotocol Neret, que permet obtenir una puntuació numèrica per a un itinerari, responent a una sèrie de preguntes senzilles. En el present projecte, s’ha aplicat el protocol anterior a tres itineraris de muntanya per tal d’estudiar-ne el funcionament en un tipus d’itinerari diferent dels de fons de vall, on va ser dissenyat. L’anàlisi del preprotocol s’ha efectuat mitjançant una matriu DAFO, a partir de la qual s’han proposat una sèrie d’estratègies de millora i, a partir d’aquestes, s’ha desenvolupat un nou mètode de valoració. Els principals aspectes negatius del preprotocol són la seva manca de flexibilitat, la sobrevaloració dels criteris relacionats amb la dificultat del recorregut, la manca de detall en l’anàlisi del potencial interpretatiu dels itineraris a més del poc pes que té aquest criteri en la puntuació global i, finalment, l’absència d’un criteri que valori els potencials impactes que es podrien derivar de l’ús de l’itinerari. Aquestes mancances s’han mirat de corregir al mètode de valoració dissenyat en el present projecte mitjançant les següents aportacions: una estructura transversal dividida en quatre factors avaluats per separat, sense criteris de valoració excloents i amb una ponderació final dels quatre principals criteris modificable segons els objectius dels gestors; una valoració més detallada dels continguts de l’itinerari, i finalment, la inclusió d’un nou criteri que considera la vulnerabilitat del medi a qualsevol tipus d’impacte.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) está creando una red de itinerarios de educación ambiental con el objetivo de divulgar los valores del parque y concienciar a sus visitantes sobre la importancia de conservar el medio ambiente. El desarrollo de métodos de valoración de la aptitud de potenciales itinerarios de educación ambiental puede ser útil para crear herramientas de gestión muy útiles a la hora de ampliar esta red de senderos. Por este motivo, un grupo anterior de la licenciatura de Ciencias Ambientales desarrolló el preprotocolo Neret, que permite obtener una puntuación numérica para un itinerario, respondiendo a una serie de preguntas sencillas. En el presente proyecto, se ha aplicado el protocolo anterior a tres itinerarios de montaña con el fin de estudiar su funcionamiento en un tipo de itinerario distinto de los de fondo de valle, donde fue diseñado. El análisis del preprotocolo se ha efectuado mediante una matriz DAFO, a partir de la cual se han propuesto una serie de estrategias de mejora y, a partir de éstas, se ha desarrollado un nuevo método de valoración. Los principales aspectos negativos del preprotocolo son su falta de flexibilidad, la sobrevaloración de los criterios relacionados con la dificultad del recorrido, la falta de detalle en el análisis del potencial interpretativo de los itinerarios además del poco peso que este criterio tiene en la puntuación global y, finalmente, la ausencia de un criterio que valore los potenciales impactos que podrían derivarse de del uso del itinerario. Estas carencias se han intentado corregir en el método de valoración diseñado en el presente proyecto mediante las siguientes aportaciones: una estructura transversal dividida en cuatro factores evaluados por separado, sin criterios de valoración excluyentes y con una ponderación final de los cuatro principales modificable según los objetivos de los gestores; una valoración más detallada de los contenidos del itinerario, y finalmente, la inclusión de un nuevo criterio que considera la vulnerabilidad del medio a cualquier tipo de impacto.
The Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) is creating a net of environmental education itineraries with the goal to spread the values of the park and to increase its visitor’s awareness about the importance to preserve the environment. The development of aptitude assessment methods of potential itineraries for environmental education can be useful for creating management tools for broadening this net of paths. For this reason, a former group of the Environmental Sciences Major developed the Neret preprotocol, which allows to obtain a numerical score for an itinerary, by answering a series of simple questions. In the present project, the former protocol has been applied to three mountain itineraries in order to study its functioning in a type of itinerary different from those located in a bottom of valley, where it was designed. The analysis of the preprotocol consisted in a SWOT matrix, from which a series of improvement strategies have been proposed and, from these, a new assessment method has been developed. The main negative aspects of the preprotocol are its lack of flexibility, the overestimate of the criteria related with the difficulty of the itinerary, the lack of detail in the analysis of the interpretative potential of the itineraries as well as the little importance which this criterion has in the global score and, finally, the absence of a criterion that assesses the potential impacts that might derive from the use of the itinerary. In this project, there has been an attempt to correct these lacks through the following contributions: a transversal structure divided in four factors evaluated separately, without excluding assessment criteria and with a modifiable final balance of the four main criteria according to the goals of the management staff; more detailed assessment of the contents of the itinerary, and finally, the inclusion of a new criterion that considers the vulnerability of the environment to any type of impact.
06-2007
504 - Ciències del medi ambient
Itineraris de la natura -- Parc Natural de l'Alt Pirineu
Educació ambiental -- Metodologia
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
PFC_Edukamb_annex01.pdf 1.369 MB PDF Annex
PFC_Edukamb_resum.pdf 95.22 KB PDF Resum del projecte
PFC_Edukamb_triptic.pdf 2.676 MB PDF Tríptic
PFC_Edukamb.pdf 6.806 MB PDF Projecte

Mostrar el registro completo del ítem