Empreu aquest identificador per citar o enllaçar aquest document: http://hdl.handle.net/2072/52629

Anàlisi ambiental de La Pleta: oficina tècnica del Parc del Garraf
Reixam (Grup de recerca); Gómez Segura, Alba; Masgrau Vilaregut, Laura; Soberats March, Clàudia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Duch Cortinas, Jordi; Boada, Martí, 1949-; Garcia Solsona, Ester; Rieradevall, Joan
En aquest projecte s’ha analitzat la viabilitat de l’autosuficiència de la Pleta, l’oficina tècnica del Parc del Garraf, a partir de diferents recursos renovables. S’ha realitzat un estudi del consum hídric i energètic i de la generació de residus per tal d’avaluar les deficiències de cada sistema, per poder-hi aplicar les mesures pertinents. Els resultats obtinguts mostren que un 40% de l’aigua que es consumeix a l’edifici prové dels camions cisterna que la subministren. Per tant, la principal proposta de millora va encaminada a reduir aquest volum d’aigua i per aconseguir-ho, es proposa augmentar la superfície de recollida d’aigua de pluja aprofitant la zona pavimentada del pati de magatzems. Les altres propostes intentaran reduir el volum total d’aigua consumida, com per exemple canviar el filtre actual de les aixetes per airejadors que permeten estalviar fins a un 50% d’aigua, instal·lar cisternes de volum inferior o posar en funcionament el reg per degoteig instal·lat actualment a la Pleta però que no es troba en funcionament. Pel que fa a l’energia hi ha dues fonts, el gasoil i les plaques FV. En quant al gasoil cal diferenciar entre el consum del generador per produir electricitat i el consum de la caldera per la calefacció. Un cop estudiat el sistema s’ha obtingut que les plaques solars FV aconsegueixen produir el 73% de l’electricitat demandada a la Pleta, la resta de l’electricitat la proporciona el generador. El principal problema, però és el gran consum de gasoil per la calefacció. Les millores proposades per a solucionar aquesta problemàtica pretenen millorar l’eficiència de la instal·lació de plaques solars FV col·locant més panells solars i disminuir el consum de gasoil per part de la calefacció, ja sigui millorant l’eficiència energètica i/o canviant la font d’energia per biomassa. En el cas de residus s’ha observat que es produeixen 3.283 kg/any, sent el rebuig la fracció més important. Per tal de reduir el volum de residus generats, es pretén fomentar la utilització d’estris reutlilitzables i el correcte reciclatge, substituint les papereres actuals dels despatxos per les de paper i posant cartells informatius o indicatiu en els llocs adients.
En este proyecto se ha analizado la viabilidad de la autosuficiencia de la Pleta, la oficina técnica del Parc del Garraf, a partir de diferentes recursos renovables. Se ha realizado un estudio del consumo hídrico y energético y de la generación de residuos para evaluar las deficiencias de cada sistema, pudiendo así aplicar las medidas correctoras adecuadas. Los resultados obtenidos muestran que un 40% del agua que se consume en el edificio proviene de los camiones cisterna que la subministran. Por lo tanto, la principal propuesta de mejora está relacionada con reducir este volumen de agua y para conseguirlo, se propone augmentar la superficie de recogida de agua de lluvia aprovechando la zona pavimentada del patio de los almacenes. Las otras propuestas intentarán reducir el volumen total de agua consumida, como por ejemplo cambiar el filtro actual de los grifos por un aireador que permita ahorrar hasta un 50% del agua, instalar cisternas de un volumen inferior o poner en funcionamiento la instalación de riego por goteo existente actualmente en la Pleta pero que no se utiliza. En relación a la energía hay dos fuentes, el gasoil y las placas FV. En cuanto al gasoil hay que diferenciar entre el consumo del generador para producir electricidad y el consumo de la caldera para la calefacción. Una vez estudiado el sistema se ha obtenido que las placas solares FV consiguen producir el 73% de la electricidad demandada en la Pleta, el resto de electricidad la proporciona el generador. El principal problema, es el gran consumo de gasoil para la calefacción. Las mejoras propuestas para solucionar esta problemática pretenden mejorar la eficiencia de la instalación de placas solares FV colocando mas paneles solares y disminuir el consumo de gasoil por parte de la calefacción, ya sea mejorando la eficiencia energética del sistema y/o cambiando la fuente de energía por biomasa. En el caso de los residuos se produce una cantidad de 3.283 kg/año, y los que más se generan son los residuos de la fracción resto. Para reducir el volumen de residuos generados, se pretende fomentar la utilización de material reutilizable y el correcto reciclaje, substituyendo las papeleras actuales de los despachos por las de papel y colocando carteles informativos o indicativos en los lugares adecuados.
This project analyzes whether or not the self-sufficiency is viable in Pleta using different renewable resources. We carried out a study of water and energy consumption and waste generation to study the weaknesses of each system, thus being able to implement appropriate corrective measures. It has been seen that 40% of the water consumed in the building comes from tankers. For this reason the main improvement is related to reducing the volume of this water. Other proposals seek to reduce the total volume of water consumed. Talking about energy, it must be said that the sources used are diesel and FV panels. As for the diesel, it is important to make a difference between the consumption of the generator which produces electricity and the consumption of the boiler for heating. Once this system has been analyzed, it has been shown that FV solar panels produce 73% of Pleta’s electricity, all other electricity is supplied by the generator. But the main problem is the large consumption of diesel Used for heating. In order to solve this problem different improvements are being done; on the one hand, more solar panels are being installed to improve the efficiency of solar FV; on the other hand, heating fuel consumption wants to be reduced, either by improving the efficiency energy and/or changing the energy source for biomass. In the case of waste, 3.283 kg of it is produced every year, and the non-recyclable one is the most frequent. Proposals for improvement are towards the reduction of little, using reusable products, and proper recycling habits use, replacing the current writing-desk for paper ones, and also setting informative panels at the adequated places.
02-2010
504 - Ciències del medi ambient
Aigua -- Abastament -- La Pleta (Parc Natural del Garraf)
Recursos hidràulics -- Explotació -- La Pleta (Parc Natural del Garraf) -- Aspectes ambientals
Consum d'energia -- La Pleta (Parc Natural del Garraf) -- Aspectes ambientals
Fonts d'energia renovables -- La Pleta (Parc Natural del Garraf) -- Aspectes ambientals
Reciclatge (Residus, etc.) -- La Pleta (Parc Natural del Garraf)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Text complet d'aquest document

Fitxers Mida Format Descripció
PFC_Reixam_annex.pdf 977.0 KB PDF Annex
PFC_Reixam_resum.pdf 126.0 KB PDF Resum del projecte
PFC_Reixam.pdf 4.776 MB PDF Projecte

Mostra el registre complet del document