Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/5157

El Procés de la certificació energètica per edificació existent
Cardenete i Suriol, Cristina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Puig i Boix, Josep
Arran d’una part de la transposició a l’Estat espanyol de la Directiva 2002/91/CE sobre Eficiència Energètica d’Edificis mitjançant el Real Decret 47/2007, pel que s’aprova el Procediment bàsic per la certificació d’eficiència energètica d’edificis de nova construcció, la certificació energètica esdevé obligatòria per edificació nova, i es dóna de termini fins a 2009 per a l’obligatorietat en edificació existent. És en aquest buit de l’edificació existent on es presenta l’objectiu de l’estudi, que és precisament augmentar el coneixement i canvi d’actitud dels agents de l’habitatge social sobre solucions de la rehabilitació des d’una perspectiva de sostenibilitat ambiental, en el context de la certificació energètica per obra nova. Després d’un intens treball de recerca de dades, s’aplicà en un cas pràctic d’habitatge social la nova directiva sobre certificació energètica de l’edificació amb les eines oficials existents. S’aconseguí fer una avaluació energètica d’un habitatge com a eina de gestió per la definició d’estratègies, i solucions ambientals per aconseguir així una major eficiència dels mateixos. D’aquesta manera, s’ha demostrat el valor afegit de la certificació energètica, i les dades obtingudes de les diferents certificacions realitzades podran ajudar a desenvolupar eines i estratègies integrades d’aplicació de millores energètiques a nivell del parc d’edificis existent.
Como consecuencia de parte de la transposición en el Estado español de la Directiva 2002/91/CE sobre Eficiencia Energética de Edificios mediante el Real Decreto 47/2007, por el que se aprueba el Procedimiento básico por la certificación de eficiencia energética de edificios de nueva construcción, la certificación energética se convierte en obligatoria para edificación nueva, y se da un límite de implementación hasta 2009 para la obligatoriedad en edificación existente. Es en este vacío de la edificación existente donde se presenta el objetivo del estudio, que es precisamente aumentar el conocimiento y cambio de actitud de los agentes de vivienda social sobre soluciones de la rehabilitación desde una perspectiva de sostenibilidad ambiental, en el contexto de la certificación energética por obra nueva. Después de un intenso trabajo de investigación se aplicó en un caso práctico de vivienda social la nueva directiva sobre certificación energética de la edificación con las herramientas oficiales existentes. Se consiguió hacer una avaluación energética de una vivienda como herramienta de gestión para la definición de estrategias, y soluciones ambientales, para conseguir de este modo una mayor eficiencia de los mismos. De esta manera, se ha demostrado el valor añadido de la certificación energética, y los datos conseguidos de las distintas certificaciones realizadas podrán ayudar a desarrollar herramientas y estrategias integradas de aplicación de mejoras energéticas a nivel del parque de edificios existente.
After the implementation in Spain of some items of Energy Performance of Buildings Directive (Directive 2002/91/EC), it was appeared the spanish Royal Decree 47/2007, that approve the basic method for the energy performance of new buildings.The certification become compulsory for new buildings and existent ones will not be compulsory still 2009. Is because of this emptiness for existing housing that appears the aim of the project, which is to increase the knowledge and change the roles of social housing agents about solutions of refurbishment, with an sustainability view, in the certification context. After intense research work, the EPBD was applied in a practical example of social dwelling, with the official and existent tools. It was done an energetical evaluation of a dwelling and it was useful for the development of strategies and environmental solutions for achieve particularly high standards of energy efficiency in buildings. Therefore, it has been possible to demonstrate the added value of certification, and final results could be helpful for develop tools and strategies which will support the implementation of a scheme to reduce the overall energy consumption of existing housing stock.
2007-06
72 - Arquitectura
Arquitectura sostenible -- Espanya
Energia -- Legislació -- Espanya
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
138 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
PFCCardenete.pdf 3.038 MB PDF Projecte de final de carrera
PFCCardeneteResum.pdf 127.8 KB PDF Resum del projecte de final de carrera

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters