Contribució de Pietro Mengoli al concepte de límit a través d'una teoria de les quasi proporcions
Massa Esteve, Ma. Rosa
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis d'Història de les Ciències

Data: 1993
Descripció: 82 p.
Resum: El treball de recerca que aquí es presenta és l'estudi dels tres primers "elementa" de la "Geometriae Speciosae Elementa" (Bolonya, 1659) de Pietro Mengoli (1625-1686), que fou possiblement el deixeble més original de Bonaventura Cavalieri (1598-1647). En aquesta obra Mengoli desenvolupa un nou mètode per calcular quadratures utilitzant una teoria numèrica anomenada de "quasi proporcions". Mengoli fonamenta les quasi proporcions en la teoria de proporcions del llibre cinquè dels "Elements" d'Euclides, a la qual hi afegeix unes nocions originals: raó "quasi nul·la", "quasi infinita" i "quasi un nombre". Una exhaustiva anàlisi d'aquesta teoria demostra l'originalitat de l'obra de Mengoli tant pel que fa a la seva forma d'exposició com pel que fa al seu contingut.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Centre d'Estudis d'Història de les Ciències. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Mengoli, Pietro ; Matemàtica ; Història ; S. XVII



84 p, 2.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2009-07-13, darrera modificació el 2024-01-08



   Favorit i Compartir