To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2099.1/9101

Desenvolupament d'una metodologia basada en termografia infraroja per a l'anàlisi quantitativa de l'eficàcia de productes químics en l'extinció d'incendis forestals
Cubells Gonzalvo, Miquel
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Química; Pastor Ferrer, Elsa
Premi al millor Projecte de Fi de Carrera presentat durant el curs 2009-2010 en l'àmbit de Medi Ambient que atorga la SOCIEDAD GENERAL DE AGUAS DE BARCELONA (AGBAR)
L’objectiu d’aquest projecte és el de desenvolupar una metodologia basada en termografia infraroja que permeti analitzar quantitativament l’eficàcia de l’extinció aèria d’incendis forestals amb productes retardants. En la bibliografia no existeixen estudis on s’hagi pogut quantificar l’eficàcia de l’extinció aèria d’incendis forestals al nivell de detall que es pretén en aquest projecte innovador. En aquest document es fa una revisió exhaustiva d’una banda de treballs on s’hagi analitzat a fons les característiques dels núvols de retardants (reologia, perfil de concentracions, àrea i mida de la franja retardant, etc.) i d’altra banda, de treballs on s’ha pogut quantificar alguna característica de l’acció dels retardants sobre el foc. De l’estudi bibliogràfic realitzat, s’ha confeccionat un llistat de criteris d’eficàcia de l’atac aeri al foc i s’ha desenvolupat una metodologia d’anàlisi computacional d’imatges infraroges d’incendis forestals i de les descàrregues que s’hi efectuen per extingir-los. El projecte s’ha desenvolupat en base a la informació extreta d’una gran campanya experimental d’incendis a camp que tingué lloc a Austràlia, el mes de març de 2008, en el marc d’una col·laboració internacional entre la UPC i el CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). En aquesta memòria es descriuen aquestes proves, fent especial atenció a la preparació prèvia i execució de les filmacions termogràfiques des d’un helicòpter durant els experiments. La metodologia desenvolupada s’ha implementat mitjançant l’entorn de programació matemàtica MATLAB®. El conjunt d’aplicacions implementades permet rectificar i georeferenciar de manera semi-automàtica les d’imatges infrarojes dels incendis objectes d’estudi, localitzar amb una gran precisió la zona on ha caigut la descàrrega aèria de retardant, analitzar la morfologia d’aquesta descàrrega i calcular, entre d’altres atributs, els paràmetres característics que denoten l’efecte immediat i perllongat del retardant sobre el foc com ara la velocitat de propagació del foc, i el gradient de temperatures que experimenta la zona del perímetre de l’incendi atacat. En el seu conjunt, aquest projecte correspon un avanç molt important en l’aplicació de solucions tecnològiques per a la lluita contra problemes mediambientals de primer ordre, com ara els incendis forestals.
Award-winning
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria química
Forest fires -- Prevention and control
Thermography
Infrared radiation
Chemicals
Incendis forestals -- Prevenció i control
Termografia
Raigs infraroigs
Productes químics
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters