Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/47990

Estudi epidemiològic de l'obesitat de 1r d'ESO de l'IES Pedraforca
González Ordóñez, Verónica
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Martínez Díaz, Xavier
Treball de recerca realitzat per una alumna d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit científic del Jovent l'any 2009. L'obesitat és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment de la massa grassa i en conseqüència per un augment de pes. En el segle XXI aquesta malaltia, considerada epidèmia, està arribant a la població infantil i adolescent, i ha cridat l'atenció de totes les institucions de salut pública que estan lluitant per evitar aquesta alta prevalença d'obesitat i sobrepès. Aquest estudi confirma que existeix un alt percentatge d'obesitat i sobrepès en l'edat infantil i que està relacionat amb factors de risc (alguns modificables) que poden ser clau per a evitar aquesta malaltia. El mètode emprat és la realització d’un estudi epidemiològic transversal sobre una mostra de nens compresa en 39 individus de 12 a 14 anys d'edat. Es van determinar el pes, la talla, el plec bicipital i tricipital, l'ample del canell i del colze, a més de la realització d'una enquesta sobre hàbits alimentaris en l’esmorzar i dades socioculturals. L'obesitat i el sobrepès es van definir com resultats de IMC iguals als percentils 85 i 97 de les taules Orbegozo, respectivament. Els resultats van mostrar una prevalença de sobrepès i obesitat en la nostra mostra de població que va ser de 28,2%, la de només sobrepes del 15,4% i la de només obesitat del 12,8%. La prevalença d'obesitat és major en nens amb un 13,6% que en nenes 12,5% igual que el sobrepès. L'obesitat i sobrepès és major quan els estudis materns són inferiors als universitaris, també quan existeixen famílies amb 3 o més fills i quan es veu la TV més de 3 hores al dia.
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. Obesity is a chronic disease which characterizes in high mass fat and so overweight . In 21st century its consider an epidemic disease which is starting to affect children and teenagers population whose called the attention to public health system institutions that are fighting to avoid this high percentage of obesity and overweight. This study confirms that there is a high percentage of obesity an overweight on infantile age and are related to some risk factors (some can be modified) which could be the key to avoid this disease . The method followed is the realization of an epidemiological transverse study with 39 children sample between 12 and 14 years old. In this study was determinated the weight, height, bicipital and tripcipital skinfold and width of wrist and elbow, also a survey of their breakfast food habits and social details. Obesity and overweight were defined as equals on IMC on percentage 85 and 97 as Orbegozo Tables respectively. The study reveals a percentage of overweight and obesity in our population is 28.2 %, which 15.4% were overweight and 12.8% were obesity. The percentage of obesity is higher in male children with 13.6 % than female children with 12.5%, and also in overweight .Obesity and overweight are higher when mother qualifications are lower than university degree, also on families with three children or more ,and when they spend more than three hours watching television .
2010-04-08
Obesitat en els adolescents
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
38 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ334
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
PJ_20090033401.pdf 1.864 MB PDF Treball principal
PJ_20090033402.pdf 392.5 KB PDF Annex 4.1: Diapositives de formació
PJ_20090033403.pdf 559.5 KB PDF Annex 4.2: Diapositives de formació

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters