Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/4602

El cop de sol en pomera: causes i control
Carbó Pericay, Joaquim; Casals, M.; Iglesias i Castellarnau, Ignasi; Pagès, J. M.; Bonany Rocas, Joan
IRTA. Recerca i Tecnologia Agroalimentàries
En les condicions climàtiques del Sud d’Europa, el cop de sol és un dels factors que més incideixen en la reducció del percentatge de fruits de primera categoria, especialment en certes varietats com ‘Granny Smith’, ‘Fuji’ o ‘Gala’. Existeixen encara certs dubtes respecte les causes del desenvolupament del cop de sol, tot i que està àmpliament acceptat que les altes temperatures del fruit hi juguen un paper important. En canvi, existeix més debat pel que fa al paper de la radiació. Els mecanismes fisiològics causants dels símptomes del cop de sol no són del tot clars. Existeixen diferents hipòtesis, des de la necrosis dels teixits fins a la degradació de pigments en funció del grau de cop de sol. El mètode més efectiu pel seu control és la selecció minuciosa de varietats ben adaptades a les condicions climàtiques locals, ja que mostren diferències en quant a la sensibilitat al cop de sol. Altres experiències de control avaluades en diferents zones del món inclouen la protecció amb xarxes antipedra, refrescament evaporatiu mitjançant reg per aspersió i aplicació d’un film de partícules de caolí amb diferents graus d’èxit i implementació.
27-10-2004
Pomera
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l'IRTA i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
5 p.
Documento de trabajo
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
2004_pomera.pdf 107.2 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados

Otros documentos del mismo autor/a

Iglesias i Castellarnau, Ignasi; Echeverría Cortada, Gemma; Carbó Pericay, Joaquim; Casals, M.; Bonany Rocas, Joan
Dapena de la Fuente, Enrique; Alegre Castellví, Simó; Alins Valls, Georgina; Batllori i Obiols, Lluís; Blázquez Noguero, Mª Dolores; Carbó Pericay, Joaquim; Escudero, Lucia Adriana; Iglesias Castellarnau, Ignasi; Miñarro, Marcos; Vilardell, Pere; Vilajeliu i Serra, Marià
Basulto Marset, Julio; Moñino, Manel; Farran, Andreu; Baladia, Eduard; Manera, Maria; Cervera, Pilar; Romero-de-Ávila, María Dolores; Miret, Francesc; Astiasarán, Iciar; Bonany Rocas, Joan; Gelabert, Victoria; Ballesteros, J.M.; Martínez, Alfredo; Palou, Andreu; Labrador Moreno, Juana; Marques-Lopes, Iva; Russolillo Femenías, Giuseppe; Alonso Franch, Margarita; Riquelme, Fernando; Polanco, Isabel; Rodríguez Artalejo, Fernando; Martínez, Nuria
Millet, J.P.; Orcau, A.; Rius, C.; Casals, M.; Garcia de Olalla, P.; Moreno, A.; Nelson, J.L.; Caylà i Buqueras, Joan A.; Miró Meda, José M.; Barcelona Tuberculosis Working Group.