L’elecció varietal és un aspecte d’extraordinària importància en el cultiu de l’ametller.
Les principals varietats cultivades a Espanya tenen característiques destacables, però també
limitacions que incideixen negativament en la rendibilitat del cultiu, o que redueixen la seva
possible àrea d’utilització. Per exemple, ‘Marcó’ i ‘Desmai Llarguet’, les més difoses,
produeixen fruits d’una gran qualitat, però tenen una floració precoç (susceptible de ser
danyada per gelades tardanes), són exigents en poda, sensibles als atacs de Fusicoccum
amygdali, etc. Les condicions de medi de moltes zones ametlleres no són, evidentment,
favorables per al cultiu d’aquestes varietats.
L’any 1975 va començar a Mas de Bover un programa de millora de varietats
d’ametlla mitjançant encreuaments dirigits. A partir d’aquí, s’ha efectuat un gran nombre
d’encreuaments diferents i s’han obtingut molts milers de descendents. El programa ha permès
la selecció de tres varietats, ‘Masbovera’, ‘Glorieta’ i ‘Francolí’ que, al nostre parer,
reuneixen un conjunt de característiques agronòmiques i comercials d’indubtable interès, a
jutjar pels resultats proporcionats fins ara en una àmplia xarxa de plantacions experimentals,
localitzades a Catalunya i en d’altres àrees mediterrànies espanyoles i estrangeres, que suposen
una sensible millora en relació amb les varietats tradicionals.
D’acord amb la ‘Ley de Protección de Obtenciones Vegetales’, l’IRTA va obtenir del
MAPA (INSPV), l’any 1992, el ‘Título de Obtención Vegetal’ per a ‘Masbovera’,
‘Glorieta’, i ‘Francolí’. Per a la difusió d’aquestes varietats en el sector ametller espanyol,
l’IRTA, a través de GESLIVE, A.I.E., ha concedit llicències de multiplicació a nombrosos
vivers. Els darrers anys, s’han realitzat moltes de les noves plantacions espanyoles amb
aquestes varietats. |