Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/43848

El parlar d'Ainet de Besan (Vallferrera)
Vilanova Baget, Aida
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Cubells, Olga
Treball de recerca realitzat per una alumna d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit científic del Jovent l'any 2009. Aquest treball de recerca pretén situar el parlar català de la localitat d’Ainet de Besan, situada a la comarca del Pallars Sobirà, dins el marc geolingüístic que li pertoca, tot analitzant-ne el trets principals que el caracteritzen. ‘El parlar d’Ainet de Besan (Vallfarrera)’ suposa, primerament, la realització d’una anàlisi lingüística del material obtingut a partir d’entrevistes realitzades a informants de la localitat, que permeten el recull de tots aquells aspectes relacionats amb els tres grans blocs bàsics de la llengua: la fonètica, la morfologia i el lèxic. Tota la informació recopil•lada es contrasta amb la bibliografia consultada. En segon lloc, s’extreuen totes aquelles conclusions que permeten assolir l’objectiu principal de la recerca, és a dir, situar el parlar en un dialecte i un subdialecte catalans. A més a més, amb la realització d’aquest estudi s’ha pogut constatar el fenomen actual de la desaparició progressiva de molts trets de la varietat dialectal a la qual pertany el parlar analitzat, que és el pallarès.
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. This research work intends to locate the parlance that is spoken in the community of Ainet de Besan, in the region of Pallars Sobirà, within the geolinguistic space to which it belongs, through the analysis of its most significant characteristics. El parlar of Ainet de Besan (Vallferrera) includes, in a first stage, a linguistic analysis of the material obtained from interviews carried out to informants in the locality, which enables a compilation of all those aspects related to the three main blocks of any language: phonetics, morphology and lexicon. All the collected information is then checked against the consulted bibliography. In a second stage, conclusions are obtained from this study in order to achieve the main objective of the research, that’s to say, to locate the parlar within a dialect and a subdialect of catalan. Additionally, through the realization of this study, it has been possible to verify the progressive disappearance of many characteristic features of the dialectal variety of catalan to which the analyzed parlance belongs, the Pallarès.
2010-02-19
8 - Lingüística i literatura
Català -- Dialectes -- Pallars
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
71 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00207
         

Full text files in this document

Files Size Format
PJ_20090020701.pdf 750.6 KB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters