Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/43664

Meteotek08: sonda meteorològica
Saballs Vilà, Sergi
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Fanals Oriol, Jordi
Treball de recerca realitzat per un alumne d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit cientí­fic del Jovent l'any 2009. El projecte Meteotek08, s'inicia durant el mes de febrer del curs 07/08 i es deu a tres fets: la passió per l'electrònica i la informàtica, per la meteorologia i per l'espai. Així va sorgir la idea de la possibilitat de realitzar algun projecte que relacionés aquestes idees: una sonda meteorològica, capaç d'assolir altituds de més de 30.000m, fer un registre de les condicions atmosfèriques i, fins i tot, captar fotografies. Era una idea complexa de dur a terme, ja que es partia del res, excepte de l'experiència d'algun dels integrants en el camp de l'electrònica i la informàtica. Durant els primers mesos es van començar a crear els primers prototips i a aplicar les primeres idees, fins que malauradament el crèdit es va acabar el juny. Tot i això, el treball va continuar durant l'estiu, durant el qual es va deixar el projecte gairebé enllestit. Diversos problemes amb el mòdul de comunicacions via ràdio van comportar l'endarreriment del projecte fins el passat febrer de 2009. El llançament es va dur a terme el dia 28 de febrer. La població escollida va ser Bujaraloz, situada als Monegros, degut a la seva bona posició geogràfica. El llançament es va dur a terme amb èxit i el seguiment i recepció de dades es va fer amb 2 cotxes. Al cap de 2 hores i 10 minuts la sonda tocava terra de nou, i poca estona després era localitzada. Els resultats van ser totalment satisfactoris, i es van obtenir també bones fotografies.
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. Meteotek08 project was started at IES La Bisbal during 07/08 course mainly for three reasons: the passion for electronics and computer programming, meteorology and space science. This project links all those passions: a meteorological sounding balloon that could fly up to 30.000m, track meteorological conditions and even take photographs. It was a complex and difficult project. During first months we started creating first prototypes based on our ideas. When the project was nearly finished, the radio communications module had to be repaired and it was decided to pause the project until last february. After installing the repaired radio module and adjusting some things in the software it was launched the balloon on 28th February. It was chose Bujaraloz (Monegros) as the launch point, mainly because it was an area far away from the sea and meteorological conditions were good for the balloon trajectory. The launch was a success and after 2 hours and 10 minutes the sounding balloon landed 38 Km from origin point. It were obtained good results: impressive photographs and a complete database of meteorological conditions.
02-02-2010
62 - Enginyeria. Tecnologia
Meteorologia -- Observacions
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
67 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00096
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
PJ_20090009601.pdf 1.255 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem