Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/43226

Pitàgores: música i matemàtiques
González Álvarez, Pablo
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Sánchez Montero, Ascensión
Treball de recerca realitzat per un alumne d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit cientí­fic del Jovent l'any 2009. L'objectiu general del treball de recerca és estudiar la figura de Pitàgores, així com analitzar la seva filosofia i endinsar-se en les relacions que va establir entre la música i les matemàtiques. El treball consta de dues parts diferenciades, una teòrica i una pràctica. En la part teòrica s'estudien l'Escola Pitagòrica i les seves aportacions al camp musical. Es descriuen les experimentacions de Pitàgores amb el monocordi i es dóna explicació matemàtica a les escales musicals sorgides des de llavors, així com també es comenta la teoria de la música de les esferes. En la part pràctica, l'alumne empra tot el seu bagatge matemàtic i musical, adquirit al llarg de l'elaboració del cos teòric del treball per arribar a la construcció de dos tipus de monocordi.
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. The objective of the research is to study the figure of Pitàgores, as well as to analyze his philosophy and to explore the relations that he established between the music and the mathematics. The work consists of two differentiated parts, one theoretical and one practical. In the theoretical part the Pythagorean School and its contributions to the musical field are studied. The experimentations of Pitàgores with the monochord are described and mathematical explanation is given in the musical scales appeared since then, as well as the theory of the music of the spheres is also commented. In the practical part, the pupil uses all his mathematical and musical knowledge, acquired along the elaboration of the theoretical body of the work to arrive at the construction of two types of monochord.
11-01-2010
51 - Matemàtiques
78 - Música
Música -- Acústica i física
Música – Matemàtica
Pitàgores, ca. 580-ca. 497 aC
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
67 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00090
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
PJ_20090009001.pdf 1.750 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem