Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/42304

Manifestació dels canvis en la interacció entre el medi natural i la societat: la influència del despoblament a Alins i Farrera
Be Negre (Grup de recerca); Aldomà Santesmases, Laura; Besora Rodríguez, Clara; Finestres Giménez, Jordi; González Boada, Nadia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Boada, Martí, 1949-; Garcia Solsona, Ester; Rieradevall, Joan
L’objectiu principal d’aquest projecte és analitzar les manifestacions dels canvis produïts en els medis natural i social influenciats pel despoblament (a la segona meitat del s.XX), als municipis d’Alins i Farrera, situats al Pallars Sobirà, i fer-ne una comparació, ja que es tracta de municipis de característiques diferents. Per dur a terme l’estudi, es fa un anàlisi de l’evolució del poblament, un anàlisi dels canvis físics, mitjançant l’avaluació dels canvis en les cobertes del sòl i de la transformació del paisatge amb les fotografies, i un anàlisi dels canvis en les activitats i comportaments socials mitjançant la realització d’entrevistes per elaborar un retrat social de cada època, distingint entre les aportacions de la població autòctona respecte de la nouvinguda. Amb tot, es pretén la realització d’una diagnosi transversal que permeti integrar les diferents temàtiques, i definir unes conclusions generals per mitjà d’uns patrons detectats. Finalment, la conclusió que millor permet recollir tota la informació és la que en resulta d’acceptar el fenomen de despoblament generalitzat, combinat amb el d’un canvi de l’estil de vida global, no només local, que és eina de justificació de moltes de les dinàmiques de canvi observades.
El objetivo principal de este proyecto es analizar las manifestaciones de los cambios producidos en los medios natural y social influenciados por el despoblamiento (en la segunda mitad del s.XX), en los municipios de Alins y Farrera, situados en el Pallars Sobirà, y hacer una comparación entre ellos, al tratarse de municipios de características diferentes. Para realizar el estudio, se practica un análisis de la evolución del poblamiento, un análisis de los cambios físicos, mediante la evaluación de los cambios en las cubiertas del suelo y de la transformación del paisaje con las fotografías, y un análisis de los cambios en las actividades y comportamientos sociales mediante la realización de entrevistas para elaborar un retrato social de cada época, diferenciando entre las aportaciones de la población autóctona respecto a la forastera. Con todo, se pretende la realización de una diagnosis transversal que permita integrar las diferentes temáticas, y definir unas conclusiones generales mediante la detección de unos patrones. Finalmente, la conclusión que mejor permite recoger toda la información es la que resulta de aceptar el fenómeno del despoblamiento generalizado, combinado a un cambio en el estilo de vida global, no sólo local, que es herramienta de justificación de muchas de las dinámicas de cambio observadas.
The principal objective of this project is to analyze the manifestations of the changes originated on the natural and social environment influenced by the depopulation (in the second part of the XX century), in the municipality of Alins and Farrera, situated in Pallars Sobirà, and make a comparison, because there are two municipalities with different characteristics. To perform this study, is carry out an analysis of the population evolution, an a physics changes analysis, by means of an evaluation of the land cover changes and the landscape transformation with photography, and a evaluation of the activities and social behaviors changes through interviews to elaborate a social picture of each time, by differentiating autochthon from foreigners. The pretension is to realize a transversal diagnosis that permit the integration of different thematic, and define a general conclusion through the patron detection. Finally, the best conclusion is the one that allows to collect all the information is the fact to accept the generally depopulation, combined with a lifestyle global change, that is a justification tool of a lot of changes dynamics observed.
2009-09
504 - Ciències del medi ambient
Migració rural -- Pallars Sobirà (Catalunya)
Paisatge -- Pallars Sobirà (Catalunya)
Pallars Sobirà (Catalunya) -- Condicions econòmiques
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
PFC_BeNegre_annex.pdf 1.793 MB PDF Annex
PFC_BeNegre_part01.pdf 9.500 MB PDF Projecte Part 1
PFC_BeNegre_part02.pdf 6.087 MB PDF Projecte Part 2
PFC_BeNegre_resum.pdf 580.2 KB PDF Resum del projecte

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters