Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/42141

Itinerari d'educació ambiental i sensorial de Sant Pere del Burgal
PasAPas (Grup de recerca); Marin Marcer, Sara; Mollfoyeda Urtusol, Antoni; Suárez Riera, Jerónimo
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Boada, Martí, 1949-; Garcia Solsona, Ester; Rieradevall, Joan
El Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) va ser creat l’any 2003. Actualment, el parc està desenvolupant una xarxa d’itineraris d’Educació Ambiental (EA). L’Ecomuseu de la Vall d’Àneu (EVA) ofereix rutes guiades al sender del Monestir de Sant Pere del Burgal, ja senyalitzat i equipat pel PNAP, en estar inscrit al seu àmbit territorial. Es tracta d’un sender de fàcil accés i recorregut, molt ample al primer tram tot oferint una gran varietat d’aspectes d’interès. L’objectiu principal del present projecte és plantejar un itinerari d’EA sensorial adaptat als col·lectius amb mobilitat reduïda i persones invidents. Amb aquesta finalitat es desenvolupen continguts i materials didàctics i es determinen les accions que els articularan. En un primer moment s'ha analitzat la viabilitat de l’itinerari aplicant el protocol de valoració dissenyat pel grup Edukamb. La puntuació obtinguda és de 74 punts sobre 100, corroborant la idoneïtat del seu recorregut pels visitants. En el disseny de l’itinerari, s’han determinat els elements i processos d’interès a l’entorn, s’han proposat quatre parades sensorials i una pasarel·la de fusta al primer tram i quatre parades de component antropològica i la instal·lació d’una corda perimetral al segon tram. Finalment també, la instal·lació de maquetes tridimensionals tàctils, una descriptiva dels aspectes i les parades de l’itinerari a l’inici del camí i una arquitectònica de l’entorn del monestir en arrivar al mateix. S’han proposat millores en la senyalització present, alternatives i complements al material pedagògic considerat al projecte i el disseny de protocols de valoració per itineraris adaptats a tot tipus de col·lectius.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) fue creado en 2003. Actualmente, el parque está desarrollando una red de itinerarios de Eduación Ambiental (EA). El Ecomuseu de la Vall d’Àneu (EVA) ofrece guias a grupos para recorrer el sendero del Monestir de Sant Pere del Burgal, ya señalizado y equipado por el PNAP. Se trata de un sendero de fácil acceso y recorrido, siendo amplio en su primer tramo. Ofrece una gran variedad de elementos de interés para trabajar en EA. El objetivo principal del presente proyecto es plantear un itinerario sensorial adaptado a personas con movilidad reducida e invidentes. Con esta finalidad se han desarrollado contenidos y materiales didácticos y se han determinado las acciones que los articularán. En un primer momento se ha analizado la viabilidad del itinerario aplicando el protocolo de valoración diseñado por el grupo Edukamb. La puntuación obtenida és de 74 punts sobre 100, corroborando la idoneidad de su recorrido para los visitantes. El diseño del itinerario comprende la determinación de los elementos y procesos de interés y la proposición de cuatro paradas sensoriales y una pasarela de madera en el primer tramo y cuatro paradas de componente antropológica y la instalación de una cuerda perimetral en el segundo tramo. Incluye también la instalación de maquetas tridimensionales táctiles, una descriptiva de los aspectos y las parades del itinerario al comienzo del camino y una arquitectónica del entorno del monasterio ante el mismo. Se han propuesto mejoras en la señalización existente, alternativas y complementos al material pedagógico considerado en el proyecto y el diseño de protocolos de valoración para itinerarios adaptados a todo tipo de colectivos.
The Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) was founded in 2003. Currently, the parc developes a net of itineries for Enviromental Education (EE). In this context the Ecomuseu de la Vall d’Àneu (EVA) offers already guided tours at Monestir de Sant Pere del Burgal. They are signposted and equipped by the PNAP. The path is well conected and easy to absolve; especially the first part is mentionable wide. Diverse elements of interest for the work in EE can be found. The main intention of the present project is to establish a sensorial itinerary addapded for people with disadvantages in their abality either to walk or see. This has been realised by developing the didactic material and by concreting the respective activities. Initally the feasibility has been analised by applying the evaluation protocol designed by the group Edukamb. As a 74 over 100 score was obtained, the suitability of the route for visitors has been corroborated. The design of this itinerary includes determination of the environmental elements and processes to be treated and the proposal of four sensorial interpretation points and one wood footbridge in the first flat section and another four of anthropological aspect and the installation of a peripheral cord in the second section. It also includes the installation of tactile three-dimensional scale models, one showing the aspects and interpretation points of the itinerary at the beginning of the way and one of the monastery by the arrival. Finally, propositions are set out about improvements in the existing signaling, alternative complements to the considered pedagogical material, and the design of feasibility evaluation protocols for itineraries to be adapted for all type of collectives have been incentivated.
06-2009
504 - Ciències del medi ambient
Itineraris de la natura -- Parc Natural de l'Alt Pirineu
Educació ambiental -- Activitats
Discapacitats -- Esbarjo
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
PFC_PasApas_resum.pdf 42.81 KB PDF Resum del projecte
PFC_PasApas.pdf 2.514 MB PDF Projecte

Mostrar el registro completo del ítem