Empreu aquest identificador per citar o enllaçar aquest document: http://hdl.handle.net/2072/41544

Anàlisi socio-ambiental de les bordes de la Vall d'Estaon (Pallars Sobirà) i de la biodiversitat associada
NUMAD (Grup de recerca); Cabré Robert, Marta; Martínez Soler, Núria; Toral Callizo, Adriana
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Boada, Martí, 1949-; Garcia Solsona, Ester; Rieradevall, Joan
Aquest projecte ha estat desenvolupat entre l’octubre de 2008 i el juliol de 2009 per un equip d’estudiants de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objecte d’estudi principal han estat les bordes, construccions agroramaderes utilitzades tradicionalment per a emmagatzemar l’herba i estabular-hi el bestiar. D’altra banda, pel que fa la biodiversitat, s’ha realitzat un estudi de la vegetació de pedra seca, i una primera aproximació a l’estudi dels rat-penats, espècies protegides que utilitzen les bordes com a refugi. L’àmbit d’estudi ha estat la Vall d'Estaon dins el municipi de Vall de Cardós, a la comarca del Pallars Sobirà, Catalunya. Tota la superfície d’estudi es troba dins de l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) i, per tant, sota la seva protecció. Per a la realització d’aquest estudi, s’ha utilitzat la metodologia emprada en el projecte del Bosc de Virós (Mestres et al.,2007). S’elabora un inventari de bordes i un altre de biodiversitat a partir de les dades recopilades amb la observació al camp i es realitzen entrevistes als gestors de la zona, antics i nous propietaris. En l’anàlisi dels resultats, s’observa que les bordes han perdut la seva funcionalitat tradicional i moltes d’elles s’han abandonat. Aquests fets provoquen la degradació d’aquestes construccions i la conseqüent pèrdua de patrimoni. D’altra banda la idea de recuperar les activitats tradicionals esdevé poc realista i es combina amb la impossibilitat d’aplicar nous usos per la protecció que exerceix la figura de Parc Natural. Així doncs, les bordes es troben enmig d’una situació estàtica i paradoxal entre la voluntat i desig de conservació i l'imminent i accelerat procés d’abandonament i degradació.
Este proyecto ha sido desarrollado entre octubre de 2008 y julio de 2009 por un equipo de estudiantes de Ciencias Ambientales de la Universitat Autònoma de Barcelona. El objeto de estudio principal han sido las bordas, construcciones agroganaderas utilizadas tradicionalmente para almacenar el pasto y la estabulación del ganado. En cuanto a la biodiversidad, se ha realizado un estudio de la vegetación de piedra seca, y una primera aproximación al estudio de los murciélagos, especies protegidas que utilizan las bordas como refugio. La zona de estudio corresponde a la Vall d'Estaon en el municipio de Vall de Cardós, en la comarca del Pallars Sobirà, Catalunya. Toda la superficie estudiada pertenece al Parc Natural de l'Alt Pirineu y se encuentra bajo su protección. Para la realización del presente estudio, se ha utilizado la metodología llevada a cabo en el proyecto del Bosc de Virós (Mestres et al.,2007). Se elabora un inventario de bordas y otro de biodiversidad a partir de los datos obtenidos mediante la observación en el campo y se realizan entrevistas a los gestores de la zona, antiguos y nuevos propietarios. En el análisis de los resultados, se observa que las bordas han perdido su funcionalidad tradicional y muchas de ellas se han abandonado. Estos hechos provocan la degradación de estas construcciones y la consecuente perdida de patrimonio. Sin embargo la idea de recuperar las actividades tradicionales se considera poco realista y se combina con la imposibilidad de aplicar nuevos usos por la protección que ejerce la figura de Parque Natural. De este modo, las bordas se encuentran en medio de una situación estática y paradójica entre la voluntad y el deseo de conservación y el inminente y acelerado proceso de abandono y degradación.
This project has been developed between October of 2008 and July of 2009 by a team of students of Environmental Sciences of the Universitat Autònoma de Barcelona. The object of main study has been the huts, agro-livestock constructions used traditionally to store the graze and the stalling of the cattle. As far as the biodiversity, it has been realised a study of vegetation at dry stone and one first approach to the study of the bats, protected species that use the huts like refuge. The study’s zone corresponds to the Vall d' Estaon in the municipality of Vall de Cardós, in the region of the Pallars Sobirà, Catalonia. All the studied surface belongs to the Natural Parc of Alt Pirineu and it’s under its protection. For the accomplishment of the present study has been used the methodology carried in the project of the Bosc de Virós (Mestres et al., 2007). An inventory of huts and another one of biodiversity from the data collected are elaborated by means of the observation in the field and interviews to the managers of the zone are realised, old and new proprietors. In the analysis of the results, it’s observed that the huts are lost their traditional functionality and many of them have give inn. These facts bring about the degradation of these constructions and consequent the lost one of patrimony. Nevertheless the idea to recover the traditional activities considers little realistic and it’s combined with the impossibility to apply a news uses by the protection that exerts the figure of Natural Park. In this way, the huts are in the middle of a static and paradoxical situation between the will and the desire of conservation and the imminent accelerated and process of abandonment and degradation.
06-2009
504 - Ciències del medi ambient
Arquitectura rural -- Pallars Sobirà (Catalunya)
Diversitat biològica -- Conservació -- Pallars Sobirà (Catalunya)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Text complet d'aquest document

Fitxers Mida Format Descripció
PFC_NUMAD_annexes.pdf 5.665 MB PDF Annex
PFC_NUMAD_part01.pdf 6.969 MB PDF Projecte part 1
PFC_NUMAD_part02.pdf 4.400 MB PDF Projecte part 2
PFC_NUMAD_resum.pdf 1.452 MB PDF Resum del projecte

Mostra el registre complet del document