Condicions socioecològiques de la riera d'Arbúcies pel retorn de la llúdriga (Lutra lutra)
Gómez Gómez, Antonio
Boada, Martí 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Maneja, Roser, tut.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 84 p.
Resum: La llúdriga (Lutra lutra) va desaparèixer de la conca de la Tordera a causa de la pressió humana sobre ella i el seu hàbitat. Recentment les seves poblacions s'estan recuperant a las conques nord de Catalunya. En aquest context es presenta els resultats dels anàlisis dels requeriments socioecològics de la llúdriga en l'afluent del riu Tordera de la riera d'Arbúcies: qualitat del bosc de ribera, valoració de la contaminació de l'aigua i l'anàlisi de les poblacions d'ictiofauna, a més de l'estimació de l'espècie més abundant. L'evolució de l'ús i cobertes del sòl del sòl mostren que existeix una tendència augment en las masses forestals, zones urbanitzades i infraestructures; també una disminució del camps de cultiu, fruiters i vinyes. La qualitat del bosc de ribera es va valorar a partir del l'índex QBR, obtenint que la màxima qualitat es localitza en el tram alt, disminuint a mesura que s'apropa a la desembocadura al Tordera. La contaminació de l'aigua a estat valorada, per una banda analitzant la qualitat biològica a partir dels índexs IPS i BMWPC, obtenint que la qualitat de l'aigua disminueix a mesura que transcorre riu avall, segons l'IPS. Amb el BMWPC es troba que existeix una recuperació de la qualitat de l'aigua en l'últim tram. Per altra banda s'han analitzat el compostos químics que afecten a la llúdriga, obtenint que les concentracions d'aquest no són rellevants a l'aigua. S'ha analitzat l'estructura de la població d'ictiofauna present, trobant que el Barbus meridionalis és l'espècie més abundant en tots el trams, a més d'augmentar en captures a mesura que l'aigua s'apropa al aiguabarreig amb la Tordera. S'ha estimat la biomassa present d'aquesta espècie, concloent que es suficient per mantenir una població no gaire densa de llúdrigues, inferior a 0,15 individus per kilòmetre de riu.
Resum: La nutria (Lutra lutra) desapareció de la cuenca de la Tordera debido a la presión humana sobre ella y su hábitat. Recientemente sus poblaciones se están recuperando en las cuencas norte de Cataluña. En este contexto se presentan los resultados del análisis de los requerimientos socioecológicos de la nutria en el afluente del río Tordera de la riera de Arbúcies: calidad del bosque de ribera, valoración de la contaminación del agua y el análisis de las poblaciones de ictiofauna, a más de la estimación de la especie más abundante. La evolución de los usos y cubiertas del suelo muestran, que existe una tendencia al aumento de las masas forestales, zonas urbanas e infraestructuras; también existe un abandono de los campos de cultivo, fruteros y viñas. Se ha valorado la calidad de los bosques de ribera a partir del índice QBR, obteniendo que la máxima calidad se encuentra en el tramo alto de la riera, disminuyendo a medida que se acerca a su desembocadura en el río Tordera. Se ha valorado la contaminación del agua de la riera de Arbúcies, analizando, por un lado, la calidad biológica de ésta a partir de los índices IPS y BMWPC, obteniendo que la calidad del agua disminuye a medida que se avanza aguas abajo según el IPS, y con BMWPC se obtiene que en el último tramo existe una mejora de la calidad del agua. Por otro lado se han analizado los compuestos químicos que afectan a la nutria, obteniendo que las concentraciones de estos no relevantes en el agua. Se ha analizado la estructura de la población de ictiofauna presente, encontrando que Barbus meridionalis es el más abundante en todos los tramos a más de aumentar en capturas a medida que se acerca a la desembocadura en el río Tordera. Se ha estimado la biomasa presente de esta especie, concluyendo que es suficiente para mantener una población no muy densa de nutrias, inferior a 0,15 individuos por kilómetro de río.
Resum: The euroasian otter (Lutra lutra) disappeared from the Tordera basin due to human pressure both on the otter itself and its habitat. Recent populations have been recovered in the north basins of Catalonia. In this context is presented the analysis' results of the socioecologic otter requirements in the Arbúcies river, Tordera river's tributary: riparian forest quality, water pollution evaluation and ictiofauna evaluation, in addition to the most abundant specie biomass estimation. The land use and land covered evolution shows that exists an increasing tendency in the forest cover, built-up area and infrastructures, and also a decreasing tendency in farming areas. Riparian forest quality has been evaluated with the QBR index, obtaining a maximum quality in high stretch, and a decreasing quality as the water flows down the river. Water pollution have been analysed, on the one hand evaluating the biologic quality by IPS and BMWPC indexes, obtaining that water is losing quality while flowing down if we use IPS index, but with BMWPC is obtained a recovered quality in the last stretch. On the other hand, the chemical products that affect otters have been analysed obtaining that they are not present in a relevant concentration. Ictiofauna population structure has been examinated, obtaining that the Barbus meridionalis is the most abundant specie in all stretches, and it increases in numbers when the river is flowing down. Barbus meridionalis biomass has been estimated and the results show that is enough to keep a low density otter population, lower than 0,15 otter per river kilometre.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Natura, Estudi de la ; Arbúcies (Catalunya : Riera) ; Ecosistemes ; Tordera (Catalunya : Riu) ; Llúdries ; Repoblació ; Catalunya



Annex
2 p, 167.1 KB

Resum del projecte
11 p, 230.3 KB

Projecte
84 p, 2.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-02-18, darrera modificació el 2022-08-18



   Favorit i Compartir