Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/4077

Anàlisi socio-ambiental dels usos tradicionals, actuals i futurs de les bordes : prova pilot a la zona del Bosc de Virós (Pallars Sobirà)
Mestre Montserrat, Maria; Mir Acebrón, Maria; Puig Moré, Rosa; DESBOR (Grup de recerca)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Rieradevall, Joan; Boada, Martí, 1949-; Masqué Barri, Pere; Duch Cortinas, Jordi
El present projecte ha estat desenvolupat entre l’octubre de 2006 i el febrer de 2007 per un equip de llicenciades en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objecte d’estudi han estat les bordes, construccions agro-ramaderes utilitzades tradicionalment per a emmagatzemar l’herba i estabular-hi el bestiar. L’àmbit d’estudi seleccionat ha estat el Bosc de Virós, contingut dins el municipi d’Alins, a la comarca del Pallars Sobirà, Catalunya. Part de la superfície estudiada es troba sota la protecció del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Per a dur a terme aquest estudi, s’ha desenvolupat una metodologia d’estudi de bordes amb dues vessants diferenciades que requereixen de tècniques metodològiques específiques. La vessant tècnica d’aquestes construccions s’ha materialitzat en un inventari de bordes, desenvolupat a partir de dades obtingudes durant l’observació al camp. La vessant etnològica s’ha obtingut a través de la realització d’entrevistes als propietaris, usuaris i gestors de la zona. A partir de l’anàlisi dels resultats, s’ha detectat una pèrdua de la funció tradicional d’aquestes construccions, derivant a una diversificació dels usos i un elevat grau d’abandonament d’aquestes. La diagnosi de l’estat d’aquests edificis i la seva influència sobre l’entorn és que els nous usos desenvolupats generen pressions sobre el medi i que el desús implica la degradació de l’estructura, amb la conseqüent pèrdua de patrimoni.
2007
0 - Generalitats
Arquitectura rural -- Pallars Sobirà (Catalunya)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
Annex 1 Estudi del medi.pdf 78.80 KB PDF annex I
Annex 2 Legislacio.pdf 1.499 MB PDF annex II
Annex 3 Gestio.pdf 1.565 MB PDF annex III
Annex 4 Fotografies -1.pdf 6.831 MB PDF annex IV-a
Annex 4 Fotografies -2.pdf 5.122 MB PDF annex IV-b
Annex 4 Fotografies -3.pdf 7.962 MB PDF annex IV-c
Annex 4 Fotografies -4.pdf 8.742 MB PDF annex IV-d
Annex 5 Planols.pdf 1.862 MB PDF annex V
Annex 6 Entrevistes.pdf 478.2 KB PDF annex VI
Annex 7 Vocabulari.pdf 54.14 KB PDF annex VII
Projecte reduit.pdf 9.821 MB PDF
Resum projecte.pdf 2.382 MB PDF resum del projecte

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters