La historiografia de la malaltia durant el segle XX
Arrizabalaga, Jon (Institució Milà i Fontanals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis d'Història de les Ciències
Congrés d'Història de la Medicina Catalana (13è : 2004 : La Canonja, Catalunya)

Data: 2004
Descripció: 6 p.
Resum: Fins a ben endins la dècada de 1920 la idea de que les malalties són entitats naturals essencialment contínues en l'espai i el temps -i, com a màxim, susceptibles en el cas de les afeccions infeccioses, d'experimentar canvis explicables per les lleis bioevolutives que regulen les relacions entre els diferents éssers vius- fou incontestable entre els historiadors de la malaltia, en gran manera en raó del paper "disciplinari" i, abans de res, legitimador de la ciència mèdica moderna, que la història de la medicina havia jugat des de la seva institucionalització a finals del segle XIX. Aquesta nota repassa la historiografia del segle XX sobre la malaltia humana des de la història de la medicina. Se n'examinen sucessivament: la "perspectiva bacteriològica", la influència de la història cultural i social, i l'impacte del socioconstructivisme. A la fi, se n'apunten les propostes més recents des del "gir lingüístic" i el postrelativisme.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Centre d'Estudis d'Història de les Ciències. Documents de recerca del CEHIC
Document: Comunicació de congrés
Matèria: Malalties ; Historiografia ; S. XX ; Medicina
Publicat a: Congrés d'Història de la Medicina Catalana. La Canonja, Catalunya, 13è : 2004



6 p, 75.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Contribucions a jornades i congressos > Ponències i comunicacions > Ponències i comunicacions de la UAB

 Registre creat el 2009-07-13, darrera modificació el 2023-11-16



   Favorit i Compartir