Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/305965

Música màquina : estudi sobre la tecnologia musical a les arts escèniques
Tió Coma, Oriol
Escola Superior de Música de Catalunya; Comajuncosas, Josep M.
Aquest treball presenta el projecte Música Màquina, una obra interdisciplinar que combina poesia, teatre, disseny sonor i art sonor. Consisteix en una investigació portada a terme en el camp de la tecnologia musical digital aplicada a l'escena i representa el corpus que complementa l'obra en si. En ella hi participen els actors Jordi Figueras i Dafnis Balduz, i Biel Duran com a director. Al treball s'hi persegueixen diversos objectius. Primerament, explicar les diferents fases per les quals ha passat el procés de creació de l'obra, des del naixement de la idea fins a la seva execució, sobretot enfocant tot allò que té a veure amb la creació sonora. I en segon lloc, mostrar la recerca feta en el camp de la tecnologia musical aplicada a les arts escèniques. La primera part del treball mostra quines han estat les consideracions que s'han tingut en compte per a la creació de l'obra – fent especialment èmfasi respecte les qüestions estètiques implícites –, així com els elements que la integren, el procés d'execució un cop portada a escena i la cerca de l'espai per a la presentació. La segona part es centra en la recerca de l'ús de la tecnologia musical aplicada a l'escena. Inicialment es revisen alguns conceptes habitualment mal utilitzats o interpretats. A continuació es fa un repàs històric d'algunes de les obres pioneres més importants. Seguidament es contrasten amb alguns exemples rellevants d'obres actuals, fent prèviament una posada en context a partir de reflexions que tenen a veure amb les tendències actuals, i també aprofundint en les qüestions estètiques que acompanyen el seu moment històric. Finalment s'hi explica la tecnologia utilitzada per a l'elaboració del projecte Música Màquina.
Este trabajo presenta el proyecto Música Màquina, una obra interdisciplinar que combina poesía, teatro, diseño sonoro y arte sonoro. Consiste en una investigación llevada a cabo en el campo de la tecnología musical digital aplicada a la escena y representa el corpus que complementa la obra en sí. En ella participan los actores Jordi Figueras y Dafnis Balduz, y Biel Duran como director. Los objetivos que persigue el trabajo son varios. Primeramente, explicar las diferentes fases por las cuáles ha pasado el proceso de creación de la obra, desde el nacimiento de la idea hasta su ejecución, sobretodo focalizando todo lo que tiene que ver con la creación sonora. En segundo lugar, mostrar la búsqueda llevada a cabo en el campo de la tecnología musical aplicada a las artes escénicas. La primera parte del trabajo muestra cuáles han sido las consideraciones que se han tenido en cuenta para la creación de la obra – haciéndo especial énfasis respecto las cuestiones estéticas implícitas –, así como los elementos que la integran, el proceso de ejecución una vez llevada a escena y la búsqueda del espacio presentación. La segunda parte se centra en la búsqueda del uso de la tecnología musical aplicada a la escena. Inicialmente se revisan algunos conceptos habitualmente mal utilizados o interpretados. A continuación se hace un repaso histórico de algunas de las obras pioneras más importantes. Seguidamente se contrastan con algunos ejemplos relevantes de obras actuales, haciendo previamente una puesta en contexto a partir de reflexiones que tienen que ver con las tendencias actuales, y también profundizando en las cuestiones estéticas que acompañan su momento histórico. Finalmente se explica la tecnología utilizada para la elaboración del proyecto Música Màquina.
This essay presents the project Música Màquina, an interdisiplinary work that combines poetry, theater, sound design and sound art. It consists of an investigation in the field of digital musical technology applied to the stage, and it represents the corpus that complements the artwork itself. The members taking part in the work are the actors Jordi Figueras and Dafnis Balduz, and Biel Duran as the director. The work pursues several aims. First of all, it explains the different stages of the piece's construction from the from the conception of the idea to its execution, and focuses primarily on everything that has to do with the creation of the sound. Secondly, it demonstrates research undertaken in the field of music techology applied to the performing arts. Part one explains the considerations taken into account for the creation of the work – giving special emphasis on the implied aesthetic matters –, as well as the elements that form it, the process of execution once on stage and the search of a space in which to carry out its presentation. Part two focuses on the research of music technology used on the stage. It initially goes through some misunderstood or misinterpreted concepts. Then it reviews some of the most important pioneer works in history. Next, these are contrasted with some relevant current works, previously contextualizing them throuth the explanation of the current trends and also deepen into the aesthetic matters for its historical moment. Finally it explains the technology used for the production of the project Música Màquina.
2012-05
78 - Música
Arts de l'espectacle
Art i tecnologia
Música
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
120 p.
Bachelor Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
PF Oriol Tió Coma.pdf 5.069 MB PDF Projecte final

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

 

Coordination

 

Supporters