Tirant del fil : la construcció de l'entramat sociocultural del Mas de la Creu
Sanahuja Beltran, Marina
Tapada Berteli, María Teresa
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Data: 2017
Descripció: 82 p.
Resum: La present investigació té com objectiu principal una aproximació etnogràfica a la societat masovera del Maestrat (Castelló), centrant-me en l'estudi d'un cas concret: el Mas de la Creu, una masada o conjunt de masos al terme de Xert. L'anàlisi, realitzat des d'un punt de vista transdisciplinar entre l'antropologia i l'arquitectura, es centrarà en el paper d'una peça clau en la configuració d'aquesta societat: la casa o mas, entès aquest des d'una doble vessant: com una entitat de l'àmbit del parentiu i com un artefacte material. Amb aquesta recerca pretenc revisar el determinisme físic amb què s'han considerat els masos de Castelló en alguns estudis previs, però també tractaré de contrarestar la construcció estàtica que s'ha donat d'aquesta unitat casa-família en indrets propers. Per aquests motius la recerca arranca amb una pregunta de partida que pretén resseguir el caràcter processual d'aquesta unitat: com es construeix un mas? En concret, la pregunta es desdoblega en dos apartats: com es construeix el mas en tant que institució, i com es construeix el mas en tant que artefacte. Les respostes, però, seran difícilment classificables dins les fronteres d'aquests dos àmbits. Conseqüentment, en última instància, la recerca també es planteja com una revisió de la divisió categòrica entre espai i societat.
Resum: La presente investigación tiene por objetivo principal una aproximación etnográfica a la sociedad masovera del Maestrat (Castelló), centrándome en el estudio de un caso concreto: el Mas de la Creu, una masada o conjunto de mases en el término de Xert. El análisis, realizado desde el punto de vista transdisciplinar entre la antropología y la arquitectura, se centrará en el papel de una pieza clave en la configuración de esta sociedad: la casa o mas, entendido éste desde una doble vertiente: como una entidad del ámbito del parentesco y como un artefacto material. En este trabajo pretendo revisar el determinismo físico con que se han considerado los mases de Castelló en algunos estudios previos, pero también trataré de contrarrestar la construcción estática que se ha dado de esta unidad casafamilia en regiones cercanas. Por ello, la investigación arranca con una pregunta de partida que pretende reseguir el carácter procesual de esta unidad: ¿cómo se construye un mas? En concreto, la pregunta se desdobla en dos apartados: cómo se construye el mas en tanto que institución, y cómo se construye en tanto que artefacto. Las respuestas, sin embargo, serán difícilmente clasificables dentro de las fronteras de estos dos ámbitos. Por este motivo, en última instancia, el estudio también se plantea como una revisión de la división categórica entre espacio y sociedad.
Resum: The following research's main purpose is an ethnographic approach towards the rural society in Maestrat region (Castelló), focusing on the study of a specific case: El Mas de la Creu, a rural settlement formed by a group of masos in Xert's municipality. My analysis, developed from a transdisciplinary point of view between anthropology and architecture, will focus on the role of a key piece in the configuration of this society: the house or mas, understood from a double perspective: the house as a kinship entity and the house as a material artefact. This research intends to examine the physical determinism which has guided some of the previous studies around the mas in Castelló, but it will also try to avoid the static image of the house-family unit, seen in studies from close regions. For this reason, the study starts with a departure question which intends to attend this unit's processual nature: how is the mas built? Specifically, the question is divided into two fields: how is the mas built as an institution? And how is it built as a material object? The answers, however, will be hardly separated into these two fields. Furthermore, as a consequence I pretend to examine the categorical difference between space and society.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Antropologia: Recerca Avançada i Intervenció Social [4313769]
Col·lecció: Facultat de Filosofia i Lletres. Màster en recerca avançada i intervenció social
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Arquitectura i antropologia ; Castelló de la Plana (País Valencià : Província) ; Arquitectura ; Aspectes socials ; Masos, masies, etc. ; Espai i societat



82 p, 3.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Filosofia i Lletres. TFM

 Registre creat el 2017-10-31, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir