Abstract:
|
Els orígens de la indústria del cava a Catalunya es remunten a la segona meitat del segle XIX. En diversos treballs que ha anat publicant al llarg dels darrers vint anys el professor Emili Giralt ens ha ensenyat que els inicis d'aquesta activitat calia cercar-los en el procés de substitució d'importacions de champagne francès protagonitzat per alguns empresaris autòctons, d'entre els quals ben aviat va acabar sobresortint Manuel Raventós, propietari de Can Codorniu, a Sant Sadurní d'Anoia. Excepte el cas mateix de Raventós, que ha estat objecte d'una monografia recent i d'algun altre d'aquests pioners que ha estat estudiat pel mateix Giralt, la trajectòria de la resta d'ells ens és encara en molts casos completament desconeguda. Què és el que els va empènyer a introduir-se en un nou negoci de resultats incerts? Quines van ser les dificultats ineludibles amb que es van trobar en endinsar-se en un àmbit en el qual els problemes tècnics a resoldre eren previsiblement importants, tenint en compte el context d'escàs desenvolupament científic i tècnic cata1à i espanyol, especialment en camps com la química aplicada o l'enologia? Com van mirar de superar aquests obstacles i fins a quin punt van aconseguir vencer-los? Totes aquestes són preguntes que en l'estat actual de la recerca només es poden respondre parcialment i que fan necessari continuar-la, aprofundint el solc marcat per E. Giralt. |