Aspectos psicosociales de la vulnerabilidad y la exclusión social : aportaciones desde la Danza Movimiento Terapia
Bordoy Lobo, Rocío
Blanch i Ribas, Josep Maria
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Psicologia

Data: 2017
Descripció: 115 p.
Resum: Seguint la intuició que la influència de la percepció subjectiva afecta indisolublement la construcció del lligam social i que aquesta percepció subjectiva s'elabora al voltant de la vivència del propi cos, en aquest treball es presenta una evolució no exhaustiva de concepcions respecte del cos. A partir de l'experiència de l'autora en diferents entitats socioeducatives orientades a persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social, es llisten una sèrie de característiques personals fonamentades en la revisió de vinyetes de casos i s'elabora un qüestionari per a professionals de l'àmbit social sobre possibles característiques personals que puguin afectar aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat o exclusió social. Atesos els resultats obtinguts, es presenta una proposta d'intervenció individual en Dansa Moviment Teràpia, eina terapèutica que mitjançant l'experiència corporal incideix (o pot incidir) en la vivència subjectiva del cos i les relacions personals que podrien recolzar la reconstrucció del lligam social mitjançant el desenvolupament personal.
Resum: From my point of view the influence of the subjective perception directly affects to the building of the social link and this link is generated from the own body conciousness. In this essay a non exhaustive evolution of concepts about the body will be exposed. Taking into account the author's experience in different socioeducative companies working with people in social exclusion and vulnerability situation, a list of personal characteristics is added based on facts revision. Apart from that a social profesional questionnaire about possible personal features is written for those whose circumstances are under social exclusion or vulnerability situation. After the assessment of the results, a proposal in the participation in Dance Movement Therapy is presented. This therapeutical tool is directed to the subjective body living throughout the body experience and could support the rebuilding of the social link thorought the personal development.
Resum: Siguiendo la intuición de que la influencia de la percepción subjetiva afecta indisolublemente a la construcción del lazo social y que esta se elabora en torno a la vivencia del propio cuerpo, en este trabajo se presenta una evolución no exhaustiva de concepciones respecto al cuerpo. A partir de la experiencia de la autora en diferentes entidades socioeducativas orientadas a personas en situación de vulnerabilidad y exclusión social, se listan una serie de características personales fundamentadas en la revisión de viñetas de casos, y se elabora un cuestionario para profesionales de lo social sobre posibles características personales que pueden afectar a quienes se encuentran en situación de vulnerabilidad o exclusión social. Teniendo en cuenta los resultados obtenidos, se presenta una propuesta de intervención individual en Danza Movimiento Terapia, herramienta terapéutica que a través de la experiencia corporal incide (o puede incidir) en la vivencia subjetiva del cuerpo y las relaciones personales que podría apoyar la reconstrucción del lazo social a través del desarrollo personal.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Dansa Moviment Teràpia [10493]
Pla d'estudis: Màster en Dansa Moviment Teràpia [1614]
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Exclusió social ; Socialització ; Dansa -- Ús terapèutic



115 p, 983.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Psicologia. TFM

 Registre creat el 2017-07-14, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir