Estudi del decaïment en Pinus halepensis al Parc de Collserola
Fité Malla, Xavier
Martínez Vilalta, Jordi, 1975- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Vayreda Duran, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2015
Descripció: 70 p.
Resum: Aquest és un treball fet amb l'objectiu general d'intentar determinar les causes més probables del decaïment i mort d'un gran nombre de peus de l'espècie Pinus halepensis a la finca de Can Catà (parc natural de Collserola), després dels aprofitaments forestals que s'hi van fer entre agost i novembre de 2012. Com a punt de partida és planteja comparar els patrons de creixement entre els arbres morts i els vius, en relació a les principals variants climàtiques (pluviometria i temperatura, tant anuals com estacionals). Els resultats de les correlacions entre cadascuna de les variables climàtiques i els BAI fan descartar aquestes hipòtesis al no trobar-se diferències significatives entre els valors referits als arbres morts i els referits als vius. El treball "amplia les hipòtesis de partida" quan, durant el tractament i anàlisis de les mostres, apareixen bastants cores amb taques blaves (que evidencien un atac per fongs blue stain) i la majoria d'aquest cores pertanyen a arbres morts. A partir d'aquest moment també ens interessem per aquest fong i per la seva associació amb el coleòpter Tomicus destruens, (podríem parlar de la coincidència temporal de la gestió forestal amb una plaga d'aquests escolítids). L'associació Tomicus / blue stain està documentada des de 1922 i amb beneficis recíprocs; el fong entra conjuntament amb el escolítid i també aprofita les seves galeries per entrar al càmbium i germinar-hi, i ajuda al Tomicus per mitjà de la dessecació de l'albeca, inhabilitant els processos de resinosi que afecten les larves i els ous de l'escarabat. La coincidència dels símptomes descrits ens diferents articles (en els arbres colonitzats per blue stain), amb els observats en els nostres individus morts; els estudis de com el blue stain bloqueja el flux ascendent d'aigua que puja per l'albeca, produint embolisme als vasos conductors, dessecant la fusta i arribant a produir la mort de l'arbre; les coincidències temporals descrites de la mort dels hostes; el resultat força significatiu del test de la X² per la infecció fúngica. . . Són arguments que indiquen que probablement van ser aquests fongs els causants directes de la mort dels individus estudiats.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Arbres ; Malalties i plagues



70 p, 3.3 MB

1 p, 89.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2016-04-06, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir