Abstract:
|
El document següent conté l’estudi ambiental d’un celler de producció vinícola. Es
tracta de constatar tant la configuració del propi celler (construcció, consums
energètics, propostes d’estalvi...) com el procés de producció (processos, maquinària,
residus...) que involucra l’activitat que s’hi desenvolupa: l’elaboració de vins.
El text està estructurat en els següents apartats:
- Inicialment es fa una descripció del celler, tant a nivell de les activitats que s’hi
realitzen com la descripció constructiva de l’edifici. Un celler implica diverses
zones d’activitat, des d’oficines fins a sales d’elaboració, cal conèixer doncs, els
requeriments i la descripció, així com la disposició constructiva dels espais que
el conformen.
- En segon lloc s’explicaran els diferents processos a realitzar des de la collita
fins a la vinificació dels vins. Veurem com l’elaboració vinícola implica un seguit
de processos metòdics i mesurables; la seva coneixença ens dóna la pauta a
seguir per a poder produir un producte sota els estàndards de qualitat.
De la mateixa manera, s’explicarà de manera resumida quins són els
compostos essencials del producte final; aquests ens permetran obtenir
indicadors de qualitat i ens mostraran el compliment de les normatives i
exigències del consumidor.
Seguidament es descriurà tota la maquinària i els equipaments que intervenen
en el procés de producció vinícola. El seu estudi ens permetrà conèixer el
funcionament de cadascun dins els procés i ens donarà indicacions del seu
consum energètic que, posteriorment, s’estudiarà.
- En tercer lloc s’estudiaran tots els aspectes ambientals relacionats amb el
celler, tant en els processos de producció com en el funcionament de l’edifici.
S’explicaran els consums d’energia, la generació de residus i les emissions a
l’atmosfera, d’aquesta manera tindrem identificats i classificats tots els
elements que generen impacte ambiental, fet que ens facilitarà tractar-los,
complir amb la normativa i a poder ser, ser més respectuosos amb el medi.
- En quart lloc es desenvoluparà un estudi d’estalvi energètic i mediambiental.
Es tractarà, per una banda, de substituir part del consum produït amb mitjans
convencionals per energies renovables (concretament plaques fotovoltaiques i
panells ACS solars) i, per altra banda, de reduir el consum elèctric millorant
l’eficiència dels dispositius lumínics. Tots aquests estudis aniran contrastats de
càlculs numèrics i d’esquemes de disposició dins el celler, d’aquesta manera es
podrà contrastar la viabilitat d’aquestes instal·lacions.
- Finalment s’acabaran citant una sèrie de propostes per tal de millorar els
aspectes ambientals i energètics tractats en els punts anteriors. D’aquesta
manera, comptant que un celler és una inversió de llarga durada, es treballarà
amb criteris de sostenibilitat que a la llarga, seran beneficiosos tant pel celler
com pel seu entorn. |