Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/2099.1/23823

Utilització de comandaments interactius de resposta immediata a l’assignatura de Xarxes locals del CFGM “Sistemes microinformàtics i xarxes”
Muñiz Latorre, Noé
Universitat Politècnica de Catalunya. Institut de Ciències de l'Educació; Gallego Fernández, María Isabel
Aquest treball presenta els resultats de l’aplicació d’un sistema interactiu amb comandaments de resposta immediata a les aules del cicle de grau mitjà “Sistemes microinformàtics i xarxes” de Formació Professional. Es descriuen en primer lloc les característiques d’aquesta innovadora eina TIC que s’ha utilitzat com a metodologia docent per impartir una sessió al mòdul “Xarxes locals” de primer curs. El funcionament del sistema interactiu es basa en la projecció de diapositives amb preguntes tipus test que l’alumnat contesta amb comandaments a distància. El sistema recull i processa tota la informació de forma immediata i la posa a disposició del professorat. Amb l’experiència que s’ha dut a terme a l’aula, és vol demostrar que la utilització d’aquest sistema interactiu ajuda a realitzar una eficient avaluació formativa i potencia la participació de l’alumnat a les classes, tot en benefici d’un aprenentatge més significatiu. En concret, s’identifiquen els següents avantatges: es pot oferir retroacció immediata, l’alumnat té una actitud més activa i es mostra més participatiu, s’incrementa l’atenció i concentració de l’alumnat i es pot avaluar amb facilitat el seu grau de coneixements previs abans de l’inici d’una sessió. Al treball, es detalla el disseny, la planificació i la programació de la sessió amb comandaments de resposta, es presenta el material de suport que s’ha confeccionat i s’explica com va transcorre la sessió quan es va impartir. Per avaluar l’experiència es va realitzar una enquesta de satisfacció entre l’alumnat dels dos grups en els que es va impartir la sessió. També es van recollir les opinions de dues docents que van fer d’observadores. La última part del treball recull els resultats d’aquestes enquestes i les meves percepcions com a docent que va impartir les sessions. Es demostra primer de tot que l’alumnat s’ha divertit utilitzant els comandaments i els troben útils. La seva utilització ha permès identificar en quins aspectes trobava dificultats l’alumnat, i llavors reorientar la sessió per oferir retroacció immediata i específica. L’atenció, la concentració i la participació de l‘alumnat a classe s’han incrementat, i també ho ha fet la motivació. La conclusió és que la experiència amb comandaments interactius ha estat molt positiva i que són molts els avantatges que aquesta eina ofereix al professorat.
Àrees temàtiques de la UPC::Ensenyament i aprenentatge::Psicologia de l’educació::Motivació en l’educació
Àrees temàtiques de la UPC::Ensenyament i aprenentatge::TIC’s aplicades a l’educació
Motivation in education -- Vocational education
Formació Professional
Comandaments interactius de resposta
Retroacció
Motivació
Clicker
Feedback
Motivació en l'educació -- Formació professional
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
info:eu-repo/semantics/masterThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Mostrar el registro completo del ítem