Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/10230/14592

La infàmia de tenir sang jueva a la Catalunya moderna: ecos del Reial Consell i de la literatura jurídica
Capdeferro i Pla, Josep
Universitat Pompeu Fabra
El modest propòsit de la nostra participació en aquesta miscel·lània és posar de relleu dues importants resolucions adoptades al Reial Consell i Audiència de Catalunya a principi de la dècada de 1580, en relació amb discriminacions per motius de genealogia i de pretesa condició o sang jueva. Dóna fe de la rellevància de tals resolucions el fet que fossin comentades amb deteniment per dos autors de literatura jurídica cabdal com Lluís de Peguera (1540-1610) iJoan Pere Fontanella (1575-1649). Per bé que tinguessin trajectòries professionals molt dissímils –el primer seria ministre de la monarquia al Principat i el segon advocat de grans corporacions i particulars–, ambdós contribuirien a difondre sentències de les principals jurisdiccions del país i s’esplaiarien sobre llurs fonaments legals i doctrinals. És a dir, cultivarien, cadascú a la seva manera, el gènere ‘decisionista’ tan en boga a l’Europa moderna del ius commune tardà.
Aquest treball s’adscriu al projecte de recerca “Los juristas catalanes y las formas del poderpúblico en Cataluña: Monarquías y Repúblicas (ss. XIII-XX)” –DER2010-21986-C02-01– i al “Grup de Recerca del Seminari Interuniversitari d’Història del Dret Català Josep Maria Font iRius (SFR)” –2009GR 766 AGAUR 2009-2013–.
02-07-2013
Sentències -- Catalunya -- S.XVI
Discriminació -- Aspectes religiosos
Jueus -- Catalunya -- S.XVI
Catalunya. Reial Consell
Catalunya. Reial Audiència
© Josep Capdeferro i Pla, 2011.
Artículo
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
         

Mostrar el registro completo del ítem