Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/205713

Estudi de l'evolució i distribució de Rhynchophorus ferrugineus. Bloc 1: Anàlisi de l'evolució a Catalunya i determinació d'un model lineal generalitzat mixte
Zamora Roca, Marta
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; García del Pino, Fernando; Claramunt López, Bernat
El morrut de les palmeres, R. ferrugineus, està actualment considerat com la plaga més perjudicial de les palmeres ja que la seva infestació produeix, de forma comuna, la seva mort. Des de la seva instal·lació en els països de la conca mediterrània, en els últims anys, són milers les palmeres que han mort degut a la plaga. La ràpida dispersió que s’ha produït de l’insecte així com la difícil detecció en els períodes primerencs de les infestacions fa que el R. ferrugineus posi en perill ecosistemes naturals de palmeres així com hàbitats rurals i urbans amb un ús ornamental d’aquestes plantes. És necessari desenvolupar estudis que permetin un millor coneixement del comportament d’aquest insecte així com, aquelles característiques intrínseques de la palmeres i variables externes que afavoreixen la instauració del coleòpter i, per tant, noves metodologies pel seu control.
El picudo rojo de las palmeras, R. ferrugineus, está actualmente considerado como la plaga más perjudicial de las palmeras ya que su infestación produce, de forma común, su muerte. Desde su instalación en los países de la cuenca mediterránea, en los últimos años, son miles las palmeras que han muerto debido a la plaga. La rápida dispersión que se ha producido del insecto así como la difícil detección en los períodos tempranos de las infestaciones hace que el R. ferrugineus ponga en peligro ecosistemas naturales de palmeras así como hábitats rurales y urbanos con un uso ornamental de estas plantas. Es necesario desarrollar estudios que permitan un mejor conocimiento del comportamiento de este insecto así como, aquellas características intrínsecas de la palmeras y variables externas que favorecen la instauración del coleóptero y, por tanto, nuevas metodologías para su control.
The red palm weevil, R. ferrugineus, is currently considered the most damaging pest of palms because their infestation, usually, kills the palm. Since its establishment in the Mediterranean countries in recent years, thousands of palm trees have died due to this pest. The insect has spread quickly, this and the difficult detection in the early periods of infestation causes R. ferrugineus endanger natural ecosystems and rural and urban palm habitats with ornamental use of these plants. Studies should be developed to improve understanding of this insect and new methodologies for their control.
Aquest projecte està relacionat amb el de Marta Pérez Gómez.
09-2012
504 - Ciències del medi ambient
Palmes -- Malalties i plagues
Plagues d'insectes -- Control -- Catalunya
Escarabats
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
60 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
PFC_MartaZamoraRoca_part01.pdf 3.363 MB PDF Projecte, part 1
PFC_MartaZamoraRoca_part02.pdf 7.262 MB PDF Projecte, part 2
PFC_MartaZamoraRoca_resum.pdf 257.0 KB PDF Resum

Mostrar el registro completo del ítem