Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/204808

La tutela cautelar de les víctimes de violència de gènere
La « tutela cautelar » de les víctimes de violència de gènere
Vallespín Pérez, David
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Aquest projecte de recerca té com a objecte l'anàlisi de les línies bàsiques de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i, més concretament, de la regulació de la tutela cautelar de les víctimes d'aquest tipus de violència. Quant a la regulació de les mesures de protecció que podrà adoptar el Jutge de violència de gènere, s'ha optat per la seva inclusió expressa, ja que no es troben recollides com a mesures cautelars a la Llei d'enjudiciament criminal, que només regula la prohibició de residència i la de poder anar a un determinat lloc pels delictes recollits a l'art. 57 del Codi penal (article 544 bis LECrim, introduït per la Llei orgànica 14/1999). Malgrat els dubtes envers la naturalesa jurídica d'aquestes mesures, és clar que també persegueixen el fi típic de les mesures cautelars clàssiques, encara que de forma tangencial: assegurar el desenvolupament amb èxit del judici oral, mantenint allunyada a la víctima tan de nous actes violents com d'amenaces dirigides a assolir una retractació del seu inicial testimoni. Es tracta, doncs, de "mesures cautelars" (personals) que incideixen sobre la llibertat de l'imputat (restringint la seva llibertat de circulació i de residència), que tenen com a pressupostos tant el fumus boni iuris (judici de probabilitat del jutge), com el periculum in mora (entès més aviat com a periculum libertatis o periculum in damno), i que responen a les característiques d'instrumentalitat, provisionalitat, jurisdiccionalitat, oficialitat, revocabilitat i homogeneïtat (però no identitat) amb les mesures executives. D'altra banda, també s'afegeix la possibilitat que qualsevol d'aquestes mesures de protecció pugui ser utilitzada com a mesura de seguretat, des del principi o al llarg de l'execució de la sentència, incrementant-se així la llista de l'art. 105 del Codi penal, i possibilitant al jutge la garantia de protecció de les víctimes més enllà de la finalització del procés.
Este proyecto de investigación tiene como objeto el análisis de las líneas básicas de la Ley orgánica 1/2004, de 28 de diciembre, de medidas de protección integral contra la violencia de género y, más concretamente, de la regulación de la tutela cautelar de las víctimas de este tipo de violencia.
The purpose of this research project is to examine the basic lines of Organic Law 1/2004, of 28 December, on comprehensive protection measures against gender violence and, more specifically, to look at the regulation of temporary protection of the victims of this kind of violence.
18-12-2012
30 - Teories i metodologia en les ciències socials. Sociografia. Estudis de gènere
Violència envers les dones
Mesures cautelars
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
121 p.
Documento de trabajo
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
doc_89103233_1.pdf 605.6 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem