España ante la opinión pública de los Estados Unidos : ¿del aislamiento y la indiferencia a la influencia y la fascinación?
Roy, Joaquín

Publicació: Institut Universitari d'Estudis Europeus 2003
Descripció: 7 p.
Resum: La inmensa mayoría de los estadounidenses no ha prestado apenas atención al decidido apoyo del gobierno español a la política de los Estados Unidos frente a Irak. La persistente presencia del nombre del presidente del gobierno español en los despachos de prensa y en los telediarios, y la mención del status de España como miembro del Consejo de Seguridad de la ONU, contrastaron con la carencia de profundidad de comentarios al respecto, apenas paliada por un número reducido de entrevistas. Esta práctica unanimidad antes de la apertura de las hostilidades, se vio confirmada con mayor contundencia cuando comenzó la guerra, al constatarse la carencia de medios militares con los que España pudiera respaldar su apoyo político. A la espera de lo que en su momento digan los especialistas académicos (por otra parte también ausentes en los urgentes análisis de los 'think-tanks' norteamericanos), el vacío de análisis sobre la estrategia española, sus riesgos, o sus posibles beneficios, es, por lo tanto, clamoroso. De momento, tampoco se puede detectar una actitud crítica (como tenuemente puede constatarse en ciertos medios europeos) hacia las motivaciones españolas en los medios de comunicación norteamericanos que se han mostrado opuestos, con editoriales o con comentarios individuales, a la estrategia del presidente Bush. 1 Por otra parte, la atención de la opinión pública parece estar más obsesionada por lo que se interpreta como despecho francés que por la contribución española. Puestos a elegir, se puede prever que los comentaristas pro Bush elegirían castigar a Francia que premiar a España.
Resum: La immensa majoria dels nord-americans no ha prestat prou atenció al decidit suport del govern espanyol a la política dels Estats Units enfront de l'Iraq. La persistent presència del nom del president del govern espanyol en els despatxos de premsa i en els telenotícies, i la menció de l'estatus d'Espanya com a membre del Consell de Seguretat de l'ONU, van contrastar amb la manca de profunditat de comentaris sobre això, tot just pal · liada per un nombre reduït d'entrevistes. Aquesta pràctica unanimitat abans de l'obertura de les hostilitats, es va veure confirmada amb més contundència quan va començar la guerra, en constatar la manca de mitjans militars amb els quals Espanya pugui donar suport el seu suport polític. A l'espera del que en el seu moment diguin els especialistes acadèmics (d'altra banda també absents en els urgents anàlisi dels 'think-tanks' nord-americans), el buit d'anàlisi sobre l'estratègia espanyola, els seus riscos, o els seus possibles beneficis, és, per tant, clamorós. De moment, tampoc es pot detectar una actitud crítica (com tènuement pot constatar en certs mitjans europeus) cap a les motivacions espanyoles en els mitjans de comunicació nord-americans que s'han mostrat oposats, amb editorials o amb comentaris individuals, a l'estratègia del president Bush. 1 Per altra banda, l'atenció de l'opinió pública sembla estar més obsessionada pel que s'interpreta com despit francès que per la contribució espanyola. Posats a triar, es pot preveure que els comentaristes pro Bush triarien castigar França que premiar Espanya.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Institut Universitari d'Estudis Europeus. Observatori de Política Exterior Europea. Observatory Working Papers
Col·lecció: Working Papers OBS ; 44
Document: Working paper
Matèria: Espanya ; Relacions exteriors ; Estats Units d'Amèrica



7 p, 150.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2012-12-11, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir