Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/204251

EU's democracy promotion policy in the Mediterranean: Squaring the stability – democracy circle?
Andrés Viñas, David
Why does the EU have an ambiguous and inconsistent democracy promotion (DP) policy towards the Mediterranean countries? This paper argues that the EU´s DP is determined by a crucial conflict of interests conceptualised as a stability – democracy dilemma. The EU has been attempting to promote democracy, but without risking the current stability and in connivance with incumbent autocratic regimes. In view of this dilemma, the four main characteristics of the EU´s DP promotion are explored, namely: gradualism, a strong notion of partnership-building, a narrow definition of civil society, and a strong belief in economic liberalisation. A fifth feature, relation of the EU with moderate Islamists, is analysed in the paper as it represents the most striking illustration of its contradictions. The paper concludes by arguing that the definition of a clear DP by the EU that considered engagement with moderate Islamists would represent a major step towards squaring its stability – democracy circle.
Per què la UE té una promoció ambigua i inconsistent de la democràcia cap als països mediterranis? Aquest treball sosté que la promoció de la democràcia de la UE està determinada per un conflicte fonamental d'interessos conceptualitzats com l'estabilitat - dilema democràcia. La UE ha estat tractant de promoure la democràcia, però sense posar en risc l'estabilitat actual i en connivència amb els règims autocràtics que incumbeixen. Davant aquest dilema, les quatre característiques principals de promoció de la UE DP són explorats, a saber: el gradualisme, una forta noció de creació d'associacions, una definició estreta de la societat civil, i una forta creença en la liberalització econòmica. Un cinquè aspecte, la relació de la UE amb els islamistes moderats, s'analitza en el document, ja que representa l'exemple més cridaner de les seves contradiccions. El document conclou amb l'argument que la definició d'una clara DP per la UE considera que el compromís amb els islamistes moderats que representaria un pas important per quadrar la seva estabilitat - Cercle de la democràcia.
11-2009
32 - Política
Democràcia -- Mediterrània, Regió
Unió Europea, Països de la -- Relacions exteriors -- Mediterrània, Regió
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
24 p.
Documento de trabajo
Institut Universitari d'Estudis Europeus
Working Papers OBS;80
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
N. 80.pdf 250.2 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem