Empreu aquest identificador per citar o enllaçar aquest document: http://hdl.handle.net/2072/203665

Datació de Posidonia oceanica mitjançant 210Pb
Datación de Posidonia oceanica mediante 210Pb;
Posidonia oceanica dating by 210Pb
Alvarez Segura, Nil
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Garcia i Orellana, Jordi; Masqué Barri, Pere
La Posidonia oceanica és una fanerògama marina endèmica del Mediterrani. Es tracta d’una espècie molt important a les zones costeres, i en les últimes dècades la seva producció s’ha vist reduïda. En aquest estudi s’ha volgut demostrar la viabilitat d’utilitzar l’espècie Posidonia oceanica com a arxiu de contaminants al llarg del temps, alhora que s’han desenvolupat eines per a l’estudi de la dinàmica de les poblacions d’aquesta espècie. Les concentracions de 210Pb observades als rizomes de Posidonia oceanica demostren que la datació d’organismes vius d’aquesta espècie mitjançant tècniques de 210Pb no son viables. D’altre banda, s’ha aconseguit crear una cronologia del seu matte, la qual ens ha permès distingir entre diferents ritmes de sedimentació de la zona. Estudis paral·lels de la quantitat de carboni orgànic i inorgànic del matte han reafirmat els resultats obtinguts de la datació, permetent, al mateix temps, identificar una possible causa de la variació en el ritme de sedimentació de la zona estudiada.
La Posidonia oceanica es una fanerógama marina endémica del Mediterraneo. Se trata de una especie muy importante en las zonas costeras, y en las últimas décadas su producción se ha visto reducida. En este estudio se ha querido demostrar la viabilidad de utilizar la especie Posidonia oceánica como archivo de contaminantes a lo largo del tiempo, al mismo tiempo que se han desarrollado herramientas para el estudio de la dinámica de poblaciones de esta especie. Las concentraciones de 210Pb observadas en los rizomas de Posidonia oceánica demuestran que la datación de organismos vivos de esta especie mediante técnicas de 210Pb es inviable. Por otro lado, se ha conseguido crear una cronología de su matte, la cual nos ha permitido distinguir entre diferentes ritmos de sedimentación en la zona a lo largo del tiempo. Estudios paralelos de la cantidad de carbono orgánico e inorgánico del matte han reafirmado los resultados obtenidos mediante la datación, permitiendo al mismo tiempo identificar una posible causa de la variación en el ritmo de sedimentación de la zona estudiada.
Posidonia oceanica is an endemic Mediterranean seagrass. It is a very important species in coastal areas, and in recent decades its production has been reduced. This study has sought to demonstrate the feasibility of using the species Posidonia oceanica as an archive of pollutants over time, as well as tools have been developed to study the population dynamics. 210Pb concentrations observed in rhizomes of Posidonia oceanica show that dating living organisms of this species by 210Pb techniques is not viable. On the other hand, we have managed to create a timeline of its matte, which allowed us to distinguish between different rates of sedimentation in the area. Parallel determinations of organic and inorganic carbon in the matte has reaffirmed the results of the dating, allowing at the same time, to identify a possible cause of the variation in the rate of sedimentation in the studied area.
09-2012
504 - Ciències del medi ambient
Posidònia oceànica
Plom -- Aspectes ambientals
Aigua -- Contaminació -- Aspectes ambientals
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
80 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Text complet d'aquest document

Fitxers Mida Format Descripció
PFC_NilAlvarezSegura_resum.pdf 1.281 MB PDF Resum
PFC_NilAlvarezSegura.pdf 2.440 MB PDF Projecte

Mostra el registre complet del document