Empreu aquest identificador per citar o enllaçar aquest document: http://hdl.handle.net/2072/200653

La valoració del coneixement de la llengua pròpia i del dret propi de Catalunya en la provisió de places del personal al servei de l’administració de justícia
Pla Boix, Anna Maria
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
La recerca proposa l’estudi del contingut i abast de les principals disposicions normatives que ordenen la valoració del coneixement de la llengua i el dret propis de Catalunya en la provisió de les places judicials. L’anàlisi de la tramitació parlamentària de les disposicions ha permès posar en context decisions del legislador, oferint instruments d’hermenèutica útils per resoldre debats interpretatius que avui es plantegen en seu doctrinal. La recerca inclou l’estudi dels efectes d’aquests textos normatius, en tant que permeten mesurar-ne la seva eficàcia i s’han de tenir en compte en el debat de les reformes que, eventualment, puguin desplegar-se. Des de la perspectiva d’anàlisi de les polítiques públiques, la recerca descriu les principals mesures formulades i implementades per les diferents Administracions Públiques, i molt especialment per la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de corregir disfuncions que presenta aquest marc legal i reglamentari. La recerca ha posat en evidència que el règim jurídic que ordena l’aptitud lingüística i el coneixement del dret propi de Catalunya per part del personal judicial es caracteritza per la seva complexitat i falta de coherència. La valoració del coneixement de la llengua i el dret propis de la Comunitat Autònoma s’ha regulat molt tardament. Com a regla general, es valora com un mèrit en la provisió de la plaça, sotmès a més a intenses controvèrsies pel que fa a la determinació dels barems de puntuació concedits. En certs casos, com és el cos de Fiscals substituts, la valoració de la llengua i el dret propis de la Comunitat Autònoma ni tan sols es valora com un mèrit. Simplement no es té en compte. Pel que fa referència als secretaris judicials, la darrera reforma de la L.O. 6/1985 d’1 de juliol, del Poder Judicial, aprovada per L.O. 19/2003 de 23 de desembre, ha introduït el requisit de la capacitació lingüística per cobrir determinades places, per bé que el criteri general és el de la meritació puntuable. Altrament, en el cas del personal judicial depenent de la Generalitat s’ha garantit el requisit d’aptitud lingüística. D’aquesta manera, s’ha optat per assegurar un coneixement adequat i suficient de les dues llengües oficials, tant en l’expressió oral com en l’escrita, per a desenvolupar eficaçment les funcions pròpies del seu lloc de treball.
La investigación propone un estudio del marco jurídico que ordena la valoración del conocimiento de la lengua y el derecho propio de Cataluña en la provisión de las plazas judiciales. Estudia la jurisprudencia y la doctrina que lo interpreta, los efectos de los textos normativos y las propuestas de reforma del marco jurídico actualmente vigente.
Research proposes conducting a study on the legal framework ordering assessment of acquaintance with Catalonia’s own language and law when creating judicial vacancies. It examines jurisprudence and the doctrine by which it is interpreted, the effects of statutory texts and the proposals for amending the legal framework currently in force.
07-09-2012
Normalització lingüística -- Catalunya
Justícia -- Administració -- Catalunya
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
189 p.
Document de treball
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
         

Text complet d'aquest document

Fitxers Mida Format
doc_59956114_1.pdf 1.232 MB PDF

Mostra el registre complet del document