Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/2099.1/15950

Nova escola de capacitació agrària i forestal al mas Can Verdaguer a Sant Gregori (Girona)
Romera Durà, Alba
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Composició Arquitectònica; Garcia Fuentes, Josep Maria
El projecte s’ha realitzat en el Mas Can Verdaguer de Sant Gregori, un poble situat a 8 km de Girona capital. El mas es troba a la falda de la muntanya Sant Grau, immers dins de la feréstega Vall del Llémena, caracteritzada per la conca fluvial i les seves zones volcàniques; envoltat per un entorn agrícola, ramader i forestal. Consisteix en un canvi d’ús de la masia, que actualment consta més de 2.000 m2, en una escola de capacitació agrària i forestal. Això comporta restaurar la masia adequant-la al nou ús i a les normatives actuals; a més de construir diversos edificis d’obra nova, com per exemple la residència d’estudiants, la cuina, el menjador, els nuclis de comunicacions verticals i els serveis. Adaptant l’entorn als requisits del programa (viver, hivernacle...) i als nous sistemes d’autogestió dels recursos naturals. Tot això s’ha pogut dur a terme perquè inicialment es va elaborar un exhaustiu aixecament partint des de zero, ja que no constava cap tipus de documentació gràfica de la masia. Juntament amb un estudi de les patologies, pavimentacions, història i característiques del lloc. A més, s’ha tingut en consideració el tipus d’entorn en el què es troba el projecte, ja que ofereix l’oportunitat perfecte per portar a terme les noves tecnologies d’autogestió a nivell energètic. És per això que s'han estudiat els mecanismes per arribar a tancar diferents cicles vitals, com ara el de l’alimentació, la higiene (en relació a l’aigua) i el comfort energètic i climàtic. Per portar a bon port el projecte s’ha partit d’uns principis bàsics de restauració: la restauració ha de ser la mínima i estrictament necessària, s’han d’aprofitar al màxim els recursos del propi edifici i tot el que és nou hauria de ser reversible. D'altra banda, hi ha unes idees que s’han desenvolupat de forma transversal al llarg de tot el projecte: accessibilitat per a tothom de forma no excloent, conservar la relació amb l’entorn, no ocultar el pas del temps, i un interès per aprofundir en la utilització de materials o sistemes no tan estudiats: estructura de pòrtics de fusta laminada encolada de pi i fonamentació a base de “techno pieux” que són uns pilots metàl•lics que s’ancoren al terreny de forma mecànica.
Àrees temàtiques de la UPC::Arquitectura::Tipologies d'edificis
Vocational training centers
Centres de formació professional
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Mostrar el registro completo del ítem