Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/199397

Avaluació de vitamines i antioxidants en aliments vegetals mitjançant tècniques HPLC-DAD i UPLC-MS/MS
Ribas Agustí, Albert
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Castellari, Massimo; Universitat de Girona
El programa experimental s’ha portat a terme dins el marc de les activitats del projecte TRUEFOOD, finançat per la UE per als anys 2007-2010. L’objectiu principal d’aquesta activitat ha estat l’avaluació dels continguts en àcid ascòrbic (vitamina C), polifenols totals, àcids fenòlics i flavonoides en mostres de tomàquet i enciam, produïts sota diferents condicions de camp (producció ecològica i convencional). Per aconseguir els resultats s’han utilitzat mètodes analítics basats en tècniques de cromatografia líquida d’alta eficàcia (HPLC) i d’ultra-alta eficàcia (UHPLC) acoblades a sistemes de detecció de diode array (DAD) i espectrometria de masses (MSn). Per a l’àcid ascòrbic, s’ha desenvolupat un mètode ràpid que ha permès la determinació d’aquest compost en diferents matrius vegetals amb el mínim pretractament de les mostres, utilitzant una fase estacionària HILIC (Fluorinated Stationary Phase). Els mètodes desenvolupats d’anàlisi de compostos fenòlics han permès realitzar les anàlisi de forma ràpida, a fi de processar el màxim nombre de mostres per a obtenir resultats representatius. S’ha realitzat una completa caracterització dels extractes de tomàquet i enciam, ampliant el coneixement descrit en la bibliografia sobre la seva composició fenòlica. En el cas de l’enciam, s’ha identificat quatre compostos fenòlics que mai abans han estat descrits i quantificats en aquesta hortalissa. La definició, amb precisió, dels continguts en vitamina C i compostos fenòlics en les mostres analitzades ha permès comparar els efectes de diferents tècniques de cultiu sobre les característiques nutricionals dels vegetals objecte de l’estudi. Els mètodes d’anàlisi desenvolupats i els resultats derivats del projecte seran publicats properament en revistes científiques de reconegut prestigi.
The experimental program was carried out within the TRUEEFOOD framework, financed by the EU from 2007 to 2010. The main objective of this activity was to evaluate the contents of ascorbic acid (vitamin C), total polyphenols, phenolic acids and flavonoids in tomato and lettuce samples, produced under different agronomic conditions (conventional and biologic productions). Results were achieved by employing analytical methods based on high performance liquid chromatography (HPLC) and ultra-high performance liquid chromatography (UHPLC), with diode array detection (DAD) and mass spectrometry (MSn). A fast method for analysing ascorbic acid was developed, which allowed the determination of this compound in several vegetable matrices with minimal sample pretreatment, using fluorinated stationary phase (HILIC). The analytical methods developed for phenolic compounds allowed a fast analysis of these compounds, with the aim to analyse the maximum number of samples in order to obtain representative results. Knowledge described in bibliography was increased with the complete characterization of the tomato and lettuce extracts. Four phenolic compounds were described and quantified for the first time in lettuce. The accurate description of the vitamin C and phenolic content in samples allowed the comparison between the effects of different agronomic techniques on the nutritional composition of the studied vegetables. Developed analytical methods and the results of the project will be published soon in several prestigious scientific publications.
2012-07-09
Tomàquet
Enciam
Fenols
Vitamina C
Cromatografia líquida d'alta resolució
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
126 p.
Report
Els ajuts de l'AGAUR;
         

Full text files in this document

Files Size Format
2009 FI_B100028_Ribas.pdf 3.521 MB PDF

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

 

Coordination

 

Supporters