dc.contributor |
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia |
dc.contributor |
Serrat i Sitjas, Xavier |
dc.contributor |
Casañas, F. (Francesc), |
dc.contributor.author |
Unzueta, Jordi |
dc.date |
2011-02-25 |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/2099.1/11434 |
dc.language.iso |
cat |
dc.publisher |
Universitat Politècnica de Catalunya |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura::Biotecnologia i millora genètica vegetal |
dc.subject |
Rice--Genetic engineering |
dc.subject |
Arròs -- Aspectes genètics |
dc.title |
Obtenció de línies mutants d’arròs resistents a herbicides i tolerants a salinitat mitjançant selecció en cultius mutagenitzats de cél·lules en suspensió |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.description.abstract |
La salinització dels deltes on es cultiva una bona part de l’arròs al mon i la
invasió cada vegada més agressiva de l’arròs silvestre que competeix amb el
cultivat, fan necessari el desenvolupament de noves varietats tolerants a la
salinitat i resistents a herbicides.
En el treball es mutagenitzen cèl·lules d’arròs de la varietat tradicional
Montsianell amb Etil Metà Sulfonat (EMS), i es sotmeten en suspensió a
diferents dosis d’herbicides (glufosinat d’amoni, imazamox, rimsulfuron i
glifosat) i concentracions elevades de NaCl, per veure si s’han produït
mutacions que confereixin resistència o tolerància a aquests estressos.
En general els cultius control es van desenvolupar millor que els mutagenitzats,
segurament per que l’ADN en la mutagènesi s’ha vist afectat massa
negativament. Això pot ser degut a la utilització d’un agent mutagen poc
adequat o a la utilització de dosis massa elevades de mutagen.
El mètode només ha resultat efectiu per a obtenir línia mutant resistent a
glufosinat d’amoni, es a dir, per a modificar la glutamina sintasa de manera que
sigui funcional però no afí al glufosinat d’amoni |