Título:
|
Variabilitat intravarietal per caràcters agromorfològics en dos varietats tradicionals catalanes el tomàquet de Montserrat/pera de Girona i el tomàquet de penjar
|
Autor/a:
|
Fenero Artaso, Daniel; Munné Prat, Gerard
|
Otros autores:
|
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia; Casals Missio, Joan |
Abstract:
|
En els últims anys ha crescut la demanda de tomàquets (Solanum
lycopersicum L.) de millor qualitat organolèptica en el nostre territori.
Davant d’això, les varietats tradicionals han agafat protagonisme ja que
proporcionen productes que satisfan aquestes necessitats encara que
presenten greus problemes agronòmics. En aquest context s’ha iniciat un
programa per obtenir nous cultivars a partir d’algunes varietats tradicionals
Catalanes de tomàquet com la Montserrat, la Pera de Girona i la de Penjar.
L’objectiu del present treball és determinar si la variabilitat que presenten
aquestes varietats respecte a caràcters agronòmics, morfològics i sensorials
és suficientment gran per seleccionar de manera senzilla línes superiors. A
la vegada, al disposar de moltes dades de cada varietat es preten descriure
les seves característiques mitjanes.
Pel que fa a Montserrat/Pera de Girona es conclou que malgrat tenir
característiques mitjanes diferents, hi ha entrades pertanyents a tipus
diferents que no es diferencien entre elles significativament. Això fa sospitar
la presència d’encreuaments e introgressions entre ambdúes varietats i amb
altres. En tot cas la variabilitat detectada tant dins Montserrat com Pera de
Girona és suficientment gran per poder avançar molt obtenint noves línies
pures o fins i tot híbrids. Respecte a la varietat de Penjar, la variabilitat
enregistrada és encara més gran, probablement a causa de múltiples
origens del material que actualment s’integra en aquest grup. També aquí
la obtenció de nous cultivars comercials mitjançant selecció sembla força
viable. |
Materia(s):
|
-Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura::Biotecnologia i millora genètica vegetal -Tomatoes-Varieties -Plant breeding -Solanum lycopersicum L. , varietat tradicional, tomàquet de Penjar, tomàquet de Montserrat/Pera de Girona, qualitat organolèptica, variabilitat. -Tomàquets -- Varietats -Tomaquera -- Millorament selectiu |
Derechos:
|
|
Tipo de documento:
|
Trabajo/Proyecto fin de carrera |
Editor:
|
Universitat Politècnica de Catalunya
|
Compartir:
|
|