Abstract:
|
L’objectiu principal del treball és la caracterització de l’efecte del sacrifici al
deslletament d’un conjunt de 50 vedelles que han estat sacrificades durant el 2007 per
l’empresa “Vedella Rosada de Carns de Confiança”, la qual comercialitza carn rosada.
Aquestes vedelles són filles de vaques de cria de boví de carn de la comarca del
Ripollès, s’han alimentat exclusivament de llet de les seves mares i dels farratges i
pastures naturals obtingudes de les mateixes explotacions on han nascut. A més, no
reben cap tipus d’alimentació complementària.
En els resultats obtinguts, les vedelles filles de toros de raça Llimusí són les que
han experimentat millors resultats productius. Les vedelles filles de toros de raça
Xarolais no s'adapten tant bé al sistema de sacrifici al deslletament, encara que donen
un major rendiment a la canal. De les vedelles de raça Bruna pura, els animals nascuts
a l’estiu presenten millors resultats. Al analitzar l'efecte que tenen les diverses
variables sobre els resultats productius, resulta el pes al naixement i el pes al sacrifici
com a factors més determinants, mentre que el creixement i la edat al sacrifici no són
tan rellevants. |