Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/2099.1/9795

Teledetecció de l’estructura i l’estat fisiològic de la vinya: prospecció d’indicadors de rendiment i qualitat del raïm (Vitis Vinifera cv. Chardonnay)
Catasús Colomé, Roser; Fernández Gotzens, Carles
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia; Serrano i Porta, Lydia
En l’àmbit de la viticultura de precisió, disposar d’indicadors del rendiment i la qualitat del raïm és de molta importància. L’objectiu del treball és desenvolupar índex remots (de reflectància hiperespectral i termometria d’infraroig) que permetin seleccionar el moment òptim de recol·lecció per cada parcel·la i que permetin així obtenir el màxim potencial durant la vinificació. En el present estudi s’ha treballat amb plantes de Vitis vinifera cv. Chardonnay, situades en parcel·les de les comarques Alt Penedès i Anoia (Barcelona). S’han utilitzat eines basades en la teledetecció (reflectància espectral i termometria d’infraroig) i també les considerades habituals en la viticultura com la fitxa VITUR i l’anàlisi dels paràmetres de qualitat del raïm (pes, grau i acidesa). Els índexs remots (espectrals i termomètrics) així com diversos paràmetres estructurals i funcionals de la vinya (estructura de la coberta, estat hídric, fracció de PAR interceptat) es varen determinar en l’estadi de verol. Posteriorment, en el moment de la collita, es determinà el rendiment i la qualitat. Els resultats mostren que, en les condicions de l’estudi, el desenvolupament vegetatiu està condicionat per la disponibilitat d’aigua, tal com queda reflectit en l’estreta relació entre l’índex de vegetació de diferència normalitzada (NDVI) i el potencial hídric a la matinada (Ψa) (R2 = 0,64; p<0,01). A més a més, s’ha trobat que l’índex d’aigua (WI) ha estat un bon indicador de l’estat hídric de la planta. La relació entre l’índex d’aigua (WI) i la temperatura d’infraroig al migdia és altament significativa (r=0,52; p<0,01). Pel que fa referència a indicadors de rendiment, s’ha trobat una relació altament significativa entre la fracció de PAR interceptat (fIPAR) i el rendiment (Kg/cep) (R2=0,51; p<0,01). D’igual manera, els resultats mostren que l’índex d’aigua (WI) també pot ser un bon indicador del rendiment (Kg/cep), tot i que la seva relació amb el rendiment és marginalment significativa (R2= 0,30; p<0,05). En termes de qualitat s’ha trobat que hi ha una relació altament significativa (R2=0,74; p<0,01) entre l’índex d’aigua (WI) i l’acidesa total tartàrica (ATT). Per acabar, el darrer indicador de qualitat ha estat la temperatura d’infraroig a la matinada que relacionada amb el grau alcohòlic probable (GAP), ha mostrat una relació altament significativa (R2=0,75; p<0,01).
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Indústries agroalimentàries::Enologia
Vineyards
Vitis vinifera, reflectància espectral, WI, NDVI, termometria d’infraroig, fracció de PAR interceptat, disponibilitat d’aigua.
Vinya -- Teledetecció
Vinya -- Millora de qualitat
Raïms -- Recol·lecció
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Mostrar el registro completo del ítem