Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/195746

El perdó de l’ofés: la via adequada per alleugerir les càrregues de la justícia? Estudi de la institució i de les alternatives per rendibilitzar els recursos de l’Administració de justícia
Robles, Ricard; Pastor, Núria
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
En aquesta recerca aportem les conclusions de la nostra investigació sobre la figura del perdó de l’ofès i la seva possible virtualitat com a mitjà per alleugerir l’Administració de Justícia. En primer lloc, analitzem la institució del perdó de l’ofès, en concret, la seva regulació en el nostre Codi penal, els seus antecedents històrics i aportem certes dades de Dret comparat que poden ajudar a l’estudi crític de la institució (1). En la segona part, estudiem els arguments a favor i en contra del perdó de l’ofès dins el sistema penal i ens pronunciem sobre la seva legitimitat com a mecanisme per rendibilitzar l’Administració de Justícia (2). En la tercera part, sobre la base de les conclusions anteriors, aportem una reflexió sobre les alternatives al perdó de l’ofès (3). Per últim, en la darrera part, formulem la nostra proposta final sobre els mecanismes per rendibilitzar els recursos de l’Administració de Justícia (4). Segons el nostre estudi, el perdó de l’ofès no és un bon mecanisme per alleugerir la feina de l’Administració de Justícia. En canvi, la reparació i la conciliació si poden operar com a substitutius de la pena en els supòsits de delictes de menor gravetat; en els processos penals per aquests delictes caldria introduir un intent obligatori de conciliació, com el del § 380 StPO alemany i, a més, convindria preveure en el Codi penal la facultat del jutge d’eliminar la responsabilitat penal en determinats supòsits de reparació de l’autor a la víctima del delicte.
En diversos tipos de la parte especial del Codigo penal el perdón del ofendido opera com a causa de la extinción de la responsabilidad penal. Aunque de entrada parece que esta institución es un buen mecanismo para reducir el trabajo de la Administración de justicia, su estudio muestra que no estamos ante una institución compatible con los principios básicos del Derecho Penal. Por eso conviene dar más lugar en nuestro derecho positivo a instituciones como la reparación y la conciliación, las que si pueden aligerar el trabajo de la Administración de justicia respectando al mismo tiempo los principios básicos del Derecho Penal.
Under different classes of the Special Section of the Spanish Criminal Code the pardoning of the offender comes about because the criminal liability lapses. Even though at first sight it seems this institution is a good mechanism for reducing the burden on the Justice system, this study shows us that here we are not dealing with an institution compatible with the foundations of Criminal Law. It would therefore be proper to accommodate institutions such as redress and reconciliation in our positive Law, which would be sure to reduce the workload for the Justice system, yet at the same time observe the foundations of criminal law.
16-05-2012
343 - Dret penal. Delictes
Perdó judicial
Dret penal
Justícia--Administració
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
38 p.
Documento de trabajo
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
SC-3-235-07.pdf 365.3 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem