To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2117/10967

Viscosidad de zumos comerciales de melocotón, manzana y pera a temperaturas cercanas a la congelación
Ruiz Pardo, Yolanda; Sánchez Machado, José; Hernández Yáñez, Eduard; Auleda Amorós, Josep Maria; Raventós Santamaria, Mercè
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia; Universitat Politècnica de Catalunya. ALIMen - Grup de recerca en Enginyeria i Producció Alimentària
Conèixer el comportament reològic de sucs comercials susceptibles de ser processats a baixes temperatures presenta un gran interès per el desenvolupament de noves tecnologies i equips en la indústria alimentaria. En processos de concentració de fluids alimentaris a temperatures baixes com en el cas de la crioconcentració, l’increment de la viscositat és un limitant en la eficiència del procés. En el present treball es determinen experimentalment les viscositats de sucs comercials de préssec, poma i pera a concentracions entre 40°Brix i 50°Brix, en el interval de temperatura -6 a 4 °C, sense que es presenti formació de cristalls de gel. S’ha analitzat l’efecte de la temperatura sobre la viscositat dels dos sucs. El rang de variació obtingut per a la viscositat dels tres sucs a 40 y 50 °Brix és de 11 a 22 mPa·s i de 28 a 64 mPa·s respectivament en tot l’ interval de temperatura estudiat. El suc de préssec presenta el valor més elevat de viscositat (64,0 ± 0,2 mPa·s a 50 oBrix i -6 °C). L’efecte de la temperatura sobre la viscositat dels sucs es representa de manera adient mitjançant una equació tipus Arrhenius. Els sucs estudiats presenten un comportament newtonià.
Peer Reviewed
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Indústries agroalimentàries::Alimentació i nutrició humana
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Indústries agroalimentàries::Biotecnologia alimentària
Viscosity
Fruit juices
Viscositat Suc de fruita Brix Temperatura
Crioconcentració
Viscositat
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Article
         

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Ruiz Pardo, Yolanda; Sánchez Machado, José; Hernández Yáñez, Eduard; Auleda Amorós, Josep Maria; Raventós Santamaria, Mercè
Sánchez Machado, José; Ruiz Pardo, Yolanda; Hernández Yáñez, Eduard; Auleda Amorós, Josep Maria; Raventós Santamaria, Mercè
Sánchez Machado, José; Ruiz Pardo, Yolanda; Auleda Amorós, Josep Maria; Hernández Yáñez, Eduard; Raventós Santamaria, Mercè
Sánchez Machado, José; Hernández Yáñez, Eduard; Auleda Amorós, Josep Maria; Raventós Santamaria, Mercè
Auleda Amorós, Josep Maria; Raventós Santamaria, Mercè; Sánchez Machado, José; Hernández Yáñez, Eduard
 

Coordination

 

Supporters