Estudio de la estructura y composición de carbonales (Acacia pennatula) en dos estadios de desarrollo. Diseño de protocolo para el seguimiento de la dinámica de la vegetación en el CIEA "El Limón", Estelí (Nicaragua)
Tisey (Grup de recerca)
Cabanes Vizcarro, Pep
Catllà Canónigo, Marc
Ángel Ceraín, Eloi de
Mieza Paez, Eduardo
Boada, Martí 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Herrera, Alejandrina, tut.
Urrutia, Josué, tut.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2012
Descripció: 151 p.
Resum: Los carbonales son un tipo de bosque secundario originados por el abandono de un sistema de producción silvopastoril. Estos parches de bosque ocupan una superficie importante de la zona de amortiguamiento de la Reserva Natural del Tisey-La Estanzuela, área del bioma más amenazado del mundo, el Bosque Seco Tropical. La principal especie que compone esta comunidad vegetal es la Acacia pennatula, conocida comúnmente como carbón. Actualmente no hay muchos estudios sobre los carbonales, por lo que el presente proyecto pretende caracterizar la estructura y composición de la comunidad y describir algunos índices ecológicos básicos, en dos estadios diferentes. El análisis de los datos proporciona información de las principales diferencias en cuanto a estructura y composición que tienen lugar en los carbonales. La disminución natural de la densidad de individuos de A. pennatula con los años, parece tener un efecto positivo sobre la diversidad, composición y estructura de la comunidad. En base a estos datos, se ha diseñado un protocolo para realizar un estudio experimental de estas comunidades en el CIEA "El Limón". En el protocolo, mediante diferentes tratamientos de tala en estadios tempranos, se obtendrán áreas de estudio que presenten un gradiente en la variable densidad de individuos de A. pennatula. El objetivo principal es describir y comparar la estructura, composición y dinámica del carbonal a lo largo del tiempo, y determinar que efecto tiene sobre la comunidad modificar esta variable. Los resultados obtenidos en el protocolo pueden utilizarse como base para desarrollar un plan de manejo para los carbonales que facilite la restauración del Bosque Tropical Seco y el aprovechamiento forestal.
Resum: Els carbonals són un tipus de bosc secundari originats per l'abandonament d'un sistema de producció silvopastoril. Aquestes fraccions de bosc ocupen una superfície important de la zona d'amortiguament de la Reserva Natural del Tisey-La Estanzuela, àrea del bioma més amenaçat del món, el Bosc Tropical Sec. La principal espècie que conforma aquesta comunitat vegetal es l' Acacia pennatula, coneguda popularment com a carbó. Actualment no hi ha molts d'estudis sobre els carbonals, fet pel qual el present projecte pretén caracteritzar l'estructura i composició de la comunitat i descriure alguns índexs ecològics bàsics, en dos estadis diferents. L'anàlisi de les dades proporciona informació precisa de les principals diferencies i processos que tenen lloc als carbonals. La disminució natural de la densitat d'individus d' A. pennatula amb els anys, sembla tenir un efecte positiu sobre la diversitat, composició i estructura de la comunitat. D'acord amb aquestes dades, s'ha dissenyat un protocol per a realitzar un estudi experimental d'aquestes comunitats al CIEA "El Limón". Al protocol, mitjançant diferents tractaments de tala en estadis joves, s'obtindran àrees d'estudi que presentin un gradient a la variable densitat d'individus d' A. pennatula. L'objectiu principal es descriure i comparar la estructura, composició i dinàmica del carbonal al llarg del temps, i determinar si existeix un efecte positiu al modificar aquesta variable. Els resultats obtinguts al protocol es poden utilitzar com a base per a desenvolupar un pla d'actuació para els carbonals que faciliti la restauració del Bosc Tropical Sec i l'aprofitament forestal.
Resum: The "carbonales" are a type of secondary forests developed due to the vacated of a silvopastoral system. Those forest fractions occupy an important surface of the Natural Reserve Tisey-La Estanzuela buffer's zone, where we find the world's most threatened biome, the Tropical Dry Forest. The main species of this plant community is Acacia pennatula, commonly known as "carbón". Nowadays there are not many studies about "carbonales", so this project has the aims to characterize, in two different stages, the structure and the composition of the community and describe some basic ecological indices. The data analysis gives accurate information of the main differences and processes taking place in the "carbonales". The natural decrease of the A. pennatula's density over the years seems to have a positive effect on the diversity, the composition and the structure of the community. Based on this, a protocol for an experimental study on those communities in the CIEA "El Limón" has been designed. In the protocol, we will obtain study areas with different density of A. pennatula by different logging treatments in early stages. The main objectives is to describe and compare the structure, the composition and the dynamics of the "carbonal" over time, and determine if there is a positive effect when density is modified. The results obtained from the protocol can be used as the basis to develop a management plan for "carbonales" in order to facilitate the Tropical Dry Forest's restoration and forestry.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Boscos i silvicultura ; Estelí (Nicaragua) ; Acàcies ; Gestió ambiental



Resum
12 p, 221.6 KB

Projecte
151 p, 2.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2012-05-15, darrera modificació el 2022-08-16



   Favorit i Compartir